1/3/13

Αναλυτές: Η Ιταλία γίνεται η νέα Ελλάδα

Αναλυτές: Η Ιταλία γίνεται η νέα ΕλλάδαΑνησυχητικές διαστάσες έως και κλίμα πανικού, παίρνει το εκλογκό αποτέλεσμα για τις αγορές και το ευρώ, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν πως η Ιταλία… μυρίζει έντονα πλέον Ελλάδα. 
Τί σχολιάζουν και τί προτείνουν Westpac, Citigroup, RBS και Nomura. Το ευρώ θα συνεχίσει την πτώση του προς το 1,28 έναντι του δολαρίου στο επόμενο διάστημα, καθώς η Ιταλία αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για ένταση της κρίσης της ευρωζώνης και γίνεται η νέα Ελλάδα, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Sean Callow, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της Westpac Bank.
Κανείς δεν θα πρέπει να είναι πολύ σοκαρισμένος από την αστάθεια στην ιταλική πολιτική, όπως σημειώνει ο αναλυτής καθώς αυτό θα έπρεπε κατά μία έννοια να

ήταν δεδομένο. Το θέμα είναι πως υπήρχε ένας σημαντικός βαθμός επανάπαυσης στην αγορά, καθώς οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι συνασπισμός Bersani / Monti θα ήταν σε θέση να αποκτήσει τον έλεγχο και της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Callow τονίζει πως τώρα είμαστε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της Ελλάδας το περασμένο έτος, με το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών, την αποτυχία να σχηματιστεί άμεσα ένας μεγάλος συνασπισμός, και στη συνέχεια, να ακολουθεί ένας δεύτεροε γύρος εκλογών. Έτσι, η αγορά θα είναι νευρική για αρκετό διάστημα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η Westpac συστήνει πώληση του ευρώ στα σημερινά επίπεδα με στόχο το 1,29/1,28. 

Πρόκειται για το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα από την πλευρά των αγορών, σχολιάζει από,την πλευρά του ο Alesandro Tentori, επικεφαλής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Citigroup. 

Η πολιτική κατάσταση σε όλη την Ευρώπη είναι ουσιαστικά ένας αγώνας μεταξύ λιτότητας και μεταρρυθμίσεων από τη μία πλευρά, και την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων, από την άλλη, σημειώνει ο Alberto Gallo, επικεφαλής ευρωπαϊκής μακροοικονομικής έρευνας και της πιστωτικής αγοράς στην Royal Bank of Scotland. Η λιτότητα είναι επώδυνη, και αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις εγκαίρως, διατρέχεται ο κίνδυνος της κοινωνικής αναταραχής και του λαϊκισμού. Όπως προσθέτει, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στην Πορτογαλία ή την Ισπανία, αλλά είμαστε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο για την Ιταλία. 

Η Nomura σε έκθεσή της υπογραμμίζει πως η Ιταλία έχει τεράστια σημασία για την πορεία του ευρώ και της ευρωζώνης και εξετάζει το πώς θα πρέπει να τοποθετηθούν οι επενδυτές από εδώ και στο εξής. Όπως σημειώνει, μετά από έξι μήνες όπου τα risk premia της ευρωζώνης ήταν σε πτωτική τάση, οι ιταλικές εκλογές έγιναν ένα κομμάτι μίας γενικότερης αφύπνισης. Αυτό δείχνει ότι π πολιτικός κινδύνος στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Όπως υπογραμμίζει, ξεκινά μια περίοδος μεγάλης αβεβαιότητας, αφού είναι πιθανό να μην υπάρξει νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Έτσι, οι αγορές μπορεί να προχωρήσουν σε επανεκτίμηση του κινδύνου ακυβερνησίας στην Ιταλία. Η Nomura τονίζει πως απουσία κυβέρνησης κάνει καταλληλότητα της Ιταλίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (ΟΜΤ) πιο περίπλοκη. Η ΕΚΤ ενδέχεται να αφήσει να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να στηρίξει την αγορά εάν χρειαστεί. 

Ωστόσο, είναι πιθανό η Ευρώπη να καταστήσει την ύπαρξη σταθερής κυβέρνησης προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στο ΟΜΤ, κάτι που θα εντείνει την ανησυχία των επενδυτών σε ότι αφορά την ικανότητα του προγράμαμτος αυτού να παράσχει επαρκή προστασία στις αποδόσεις των ομολόγων, αφού δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή το πώς θα μπορέσει να σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση.

Η Nomura θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σαφείς επιπτώσεις από τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών στις χρηματοοικονομικές αγορές, για το επόμενο διάστημα.

1. Είναι απίθανο να κινηθούμε γρήγορα πίσω σε έναν κόσμο όπου τα risk premia της ευρωζώνης έχουν τη δυνατότητα να κυριαρχήσουν τα πάντα (όπως ήταν το περιβάλλον από τις αρχές του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012).

2. Η ολική εξάλειψη των risk premia της ευρωζώνης (σε ομόλογα, μετοχές και στην αγορά συναλλάγματος) δεν δικαιολογείται όσο το πολιτικό ρίσκο στο σύστημα έχει τη δυνατότητα να διακόψει τη διασυνοριακή αλληλεγγύη της ευρωζώνης.

Με δεδομένες αυτές τις επιπτώσεις, οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν αναλόγως και η Nomura περιγράφει τις προτεινόμενες πλεόν στρατηγικές: 

1. H κορυφή της ισοτιμίας ευρώ / δολαρίου ήταν το 1,37 που άγγιξε στις αρχές Φεβρουαρίου. Οποιαδήποτε πλέον κίνηση προς το 1,33 και το 1,34 αποτελεί σήμα πώλησης.

2. Ένας βασικός καταλύτης για μια κίνηση υψηλότερα στην ισοτιμία ευρώ / ελβετικού φράγκου, έχει πλέον απομακρυνθεί. Ως εκ τούτου, ο στόχος κοντά 1,30 μπορεί να μην είναι πλέον ρεαλιστικός. Το κατώτατο όριο για την ισοτιμία είναι ακόμα πιθανό να είναι κοντά στο 1,22, αλλά το περιθώριο ανόδου μπορεί τώρα να είναι πιο κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του Ιανουαρίου (περίπου στο 1,25).

3. Η ισοτιμία ευρώ / γεν , μετά από ένα διάστημα σημαντικής αποδυνάμωσης του ιαπωνικού νομίσματος, αναμένεται να δει ρευστοποιήσεις και η μεταβλητότητα θα μειωθεί σημαντικά από τα σημερινά αυξημένα επίπεδα.





                                    www.xsmoney.gr


πηγή:kerdos.gr