Δυο εβδομάδες προετοιμασίας έχει μπροστά της η κυβέρνηση έως ότου αρχίσουν ξανά οι επίσημες διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε δύο κρίσιμα πεδία: τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Φεβρουαρίου (με βασικό το νέο μεσοπρόθεσμο) και το νέο γύρο αναθεώρησης του μνημονίου που θα κρίνει αν επαρκούν τα ληφθέντα μέτρα, με "αχίλλειο πτέρνα" τα έσοδα που έπαθαν διψήφια καθίζηση τον Ιανουάριο.
Η διπλή «μάχη» σύμφωνα με πληροφορίες ξεκινά στο τέλος Φεβρουαρίου και κορυφώνεται τον Μάρτιο:
* Η νέα αναθεώρηση του μνημονίου ξεκινά σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό (που δεν έχει πάντως ακόμη οριστικοποιηθεί) στις 25-26 Φεβρουαρίου με την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Στο σενάριο που δεν υπάρξει κάποιο «πρόβλημα» στα στοιχεία
προόδου, μία εβδομάδα μετά, στην αρχή Μαρτίου αναμένεται να φτάσουν και οι 3 επικεφαλής της τρόικας. Στόχος είναι η αναθεώρηση να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.
* Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της δόσης του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ για κάλυψη ταμειακών αναγκών και εκκρεμεί ανάλογο ποσό για τον Μάρτιο). Η απόφαση έχει προσδιορισθεί σύμφωνα με πληροφορίες για το τέλος του μήνα σε συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου του EuroWorkingGroup – EWG με στόχο το ποσό να φτάσει στον ειδικό λογαριασμό αρχή Μαρτίου.
“Δεν υπάρχει βιασύνη για τη δόση, καθώς τα διαθέσιμα είναι υπεραρκετά και πρέπει να προηγηθεί η έγκριση του νέου Μεσοπροθέσμου το οποίο να κλείσει χωρίς καμία αμφισβήτηση από την τρόικα» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος. Διευκρινίζει ότι το μεσοπρόθεσμο που αυτή τη φορά θα έχει δεσμευτικά 3ετή όρια δαπανών οριστικοποιείται αυτές τις ημέρες, από κοινού με δανειστές.
Προσθέτει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα: «άλλωστε προς το παρόν είναι ένα σχέδιο στόχων, στην εφαρμογή συνήθως φαίνονται οι δυσκολίες» επισημαίνει με νόημα.
Η προσοχή στραμμένη στις εκκρεμότητες
«Η κυβέρνηση πρέπει να τρέξει για να προετοιμασθεί για τη νέα αξιολόγηση» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, εξηγώντας ότι μπορεί το κλίμα να φαίνεται πλέον θετικό για την Ελλάδα, με το ΔΝΤ να παραδέχεται το… «λάθος» του και τους ευρωπαίους να στηρίζουν, αλλά επισημαίνει ότι αυτό δεν θα διαρκέσει επ άπειρον αν υπάρξει νέα «κοιλιά».
Εξηγεί ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι τα έσοδα που εμφανίζουν μεγάλη πτώση, η οποία δείχνει και τις πολύ χαμηλές κοινωνικές αντοχές και «ανοχές». «Η πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου επιδρά στο έλλειμμα του 2012 το οποίο θα τσεκάρει η τρόικα και πρέπει πάση θυσία η κατάσταση να αναστραφεί άμεσα» αναφέρει ο ίδιος παράγοντας.
Προσθέτει ότι και τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να «τρέξουν» και τις διαθρωτικές αλλαγές που εκκρεμούν για το πρώτο τρίμηνο και είναι «διαθρωτικά ορόσημα» βάζοντας ως προτεραιότητα τις απολύσεις- αποχωρήσεις έως το τέλος του 2014, την αναδόμηση των υπουργείων, τις αποκρατικοποιήσεις, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της ρευστότητας αλλά και της ακρίβειας στην αγορά
Πηγη:www.capital.gr