Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διέψευσε χθες το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις της για την επαναφορά του κυπριακού χρέους σε βιώσιμη τροχιά και τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών είναι και το «κούρεμα» των καταθέσεων. «Δεν υπάρχει πρόταση της Επιτροπής στη λογική που περιγράφει το δημοσίευμα», δήλωσε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, προσθέτοντας ότι στόχος της
Επιτροπής είναι η «δίκαιη κατανομή του βάρους για τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο προκάλεσε θόρυβο στις Βρυξέλλες και έντονη ανησυχία στις κυπριακές αρχές, έγγραφο που συντάχθηκε από υπηρεσίες της Κομισιόν περιγράφει τρεις εναλλακτικές λύσεις για το κυπριακό ζήτημα: η πρώτη και πιο «ριζοσπαστική» είναι η συμμετοχή των καταθετών και των ομολογιούχων των τραπεζών στη διάσωση των τραπεζών της Κύπρου, μέσω της απομείωσης των απαιτήσεών τους, με παράλληλο «κούρεμα» του κυπριακού χρέους. Η δεύτερη και πιο μετριοπαθής λύση είναι το «κούρεμα» των ομολόγων των κυπριακών τραπεζών και η αύξηση των συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων, ενώ η τρίτη πιθανή λύση είναι η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν θα είναι τεχνικά και νομικά εφικτή αυτή η δυνατότητα (2014). Οι συντάκτες της έκθεσης, πάντως, προειδοποιούν ότι η πρώτη και ριζοσπαστική λύση μειώνει μεν το κυπριακό χρέος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους.
Οπως πληροφορείται η «Κ» από αξιόπιστες πηγές, το σχετικό «χαρτί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πράγματι είναι αυθεντικό. Η Κύπρος δεν γνώριζε για την ύπαρξή του μέχρι και χθες το πρωί, όταν και μετά τον θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα των Financial Times δόθηκε αντίγραφό του στον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή. Πρόκειται για γερμανικής και ολλανδικής εμπνεύσεως εισήγηση, στην οποία η Λευκωσία αντιδρά επιμόνως. Μάλιστα, κυπριακές διπλωματικές πηγές εμφανίζονταν χθες σε έξαλλη κατάσταση με τη σύνταξη και διαρροή του εν λόγω εγγράφου. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σιαρλή, χαρακτήρισε το σενάριο του «κουρέματος» των καταθέσεων «απίθανο» και «παράνομο και για την κυπριακή και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν, το γεγονός ότι καταγράφεται ένα σενάριο σε ένα έγγραφο ενός ευρωπαϊκού οργάνου, δεν σημαίνει ότι αυτό το σενάριο αποτελεί επίσημη θέση του εν λόγω οργάνου. Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε σχετική τοποθέτηση του κ. Ρεν, ότι υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος του νησιού.
Μία εβδομάδα διορία
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν συζητήθηκε πάντως το ζήτημα της ασφάλειας των καταθέσεων, αλλά μόνο οι κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» στην Κύπρο, μέτωπο στο οποίο υπάρχουν ακόμη ανησυχίες, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν διορία μιας εβδομάδας στη Λευκωσία να συμφωνήσει με την τρόικα στον ανεξάρτητο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού της συστήματος από ιδιωτική εταιρεία, ώστε να διαπιστωθεί αν γίνεται «ξέπλυμα».
Ανώτατος αξιωματούχος της κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Λευκωσία θα εξετάσει το ζήτημα και δεν έχει συμφωνήσει ακόμη. Εν μέσω προειδοποιήσεων από τον Γκέοργκ Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ότι ο χρόνος για την Κύπρο τελειώνει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επανέλαβαν χθες ότι στόχος τους είναι να υπογραφεί κυπριακό Μνημόνιο εντός του Μαρτίου.
πηγή:kathimerini.gr