7/3/13


Πτώση παρουσίασε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Το επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,07 εκατοστιαίες μονάδες.
Αναλυτικότερα, ουσιαστικά αμετάβλητα παρέμειναν τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις στο 0,48% και 0,47% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε
κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,59%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,81%.

Eπιτόκιο στα υπόλοιπα υφιστάμενων  καταθέσεων
Tο επιτοκιακό περιθώριο μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 2,86 εκατοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,57%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε άνοδο κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,53%.
Τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 3,20% για τα στεγαστικά δάνεια και στο 4,62% για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ για τα επαγγελματικά δάνεια το αντίστοιχο επιτόκιο μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 5,97%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο φέτος είναι σημαντικά μειωμένο καθώς θα ισχύσει φορολόγηση 15% επί των τόκων και ο φόρος έκτακτης εισφοράς από 1%-4% εφόσον οι τόκοι θα δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις και θα προστεθούν στο δηλωθέν εισόδημα...
                                              www.xsmoney.gr
πηγή:πληροφορίες εν μέρει από τη Naftemporiki.gr