Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε στην τελευταία της έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, στους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών περιλαμβάνονται ο αντίκτυπος που θα έχει η ευάλωτη ανάκαμψη του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην ανάπτυξη καθώς και η έξοδος
της Ελλάδας από το ευρώ.
Αν και η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο εξέπληξε πολλούς, οι αναλυτές δεν φαίνεται να πείθονται ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο και "βλέπουν" ένα πολύ καυτό φθινόπωρο εν όψει και των νέων διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που με τη σειρά του από τη μία διατηρεί ζωντανά τα σενάρια ενεργοποίησης του κόφτη δαπανών και από την άλλη αφήνει ανοιχτή στο...άγνωστο, την ημερομηνία ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με προφανείς επιπτώσεις στη χρηματοδότηση και την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών.
Πιο αναλυτικά, η Citigroup τονίζει ότι το ΑΕΠ του β’ τριμήνου μπορεί να ήταν κάπως ισχυρότερο από ό, τι περίμενε, αλλά αυτό πιθανώς να οφείλεται στο αποτέλεσμα της θετικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών.
Αυτό την οδηγεί στην προς τα πάνω αναθεώρηση του συνολικού ΑΕΠ του 2016 και έτσι εκτιμά πλέον ότι η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 0,3% (στα ίδια πλαίσια με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης), σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα όπου η εκτίμησή της ήταν για ύφεση στο 1,2%.  
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο οικονομικό κλίμα μέχρι τώρα, και τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα στο β’ εξάμηνο, διατηρώντας έτσι την ύφεση "ζωντανή".
Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο, μαζί με τις νέες συνομιλίες την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό σύμφωνα με τη Citi θα επαναφέρει στο προσκήνιο την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.
Με δεδομένο ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη, η Citi εκτιμά ότι ο κίνδυνος για Grexit μέσα στα επόμενα 1-3 χρόνια αυξάνεται και πάλι, μία εκτίμηση που η αμερικάνικη τράπεζα διατηρεί από τον προηγούμενο μήνα.
Στους πίνακες με τις εκτιμήσεις της που παραθέτει στην έκθεση, η Ελλάδα υποβαθμίζεται και πάλι στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από την S&P και στην (αντίστοιχη) κατηγορία της Moody’s, με αξιολόγηση "C", μέσα στα επόμενα 2-4 χρόνια, ενώ εκτιμά ότι η ύφεση από 0,3% φέτος, το 2017 θα βρεθεί στο 3,2% (από 3,1% που ήταν η προηγουμένη εκτίμησή της) και το 2018 θα εκτιναχθεί στο 7,2% (από 7,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της).
c2
Επίσης, συνεχίζει να "βλέπει" εκτόξευση του πληθωρισμού, από τον αποπληθωρισμό του 1,1% του 2015 σε 10,3% το 2017 και στο +46,2% το 2018, προφανώς βασίζοντας τις εκτιμήσεις στο Grexit, χωρίς να το επισημαίνει στους αντίστοιχους πίνακες.
Η Citi δεν εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2017 όπως έχει προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση αφού "βλέπει" ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων φέτος θα βρεθούν στο 8,25%, το 2017 στο 7,84% και το 2018 στο 8,14%.
c3
Παράλληλα, εκτιμά ότι  το χρέος θα βρεθεί στο 177% του ΑΕΠ φέτος, το 199% του ΑΕΠ το 2017 και το 216% του ΑΕΠ το 2018, ενώ βλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται φέτος στο 2,7% του ΑΕΠ ( καλύτερα από τις προβλέψεις τις Κομισιόν), το 2017 στο 3% του ΑΕΠ (σημαντική "τρύπα" σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν) και το 2018 στο 5,5% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% το 2017.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
capital.gr
c4