Κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτη η στρατηγική του οικονομικού επεκτατισμού που προωθεί η Τουρκία στη Βόρεια- Βορειοδυτική Ελλάδα, με απώτερο στόχο τον έλεγχο του Ιονίου Πελάγους. Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες πτυχές αυτής της πολιτικής, που συνδέονται, τόσο με τις εξαγορές μαρίνων σε Λευκάδα- Κέρκυρα, όσο και με την επίσκεψη που πραγματοποιούν στα Γιάννινα Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες, φιλοξενούμενοι του Δήμου Ιωαννιτών, και οι οποίοι προηγουμένως επισκέφτηκαν και «διερεύνησαν» τα Τρίκαλα .
Οι εξελίξεις όμως «τρέχουν» με ταχύτατους ρυθμούς ενισχύοντας τον προβληματισμό που υπάρχει για τις κινήσεις των Τούρκων και παράλληλα δείχνουν την ταχύτητα και τη μεθοδικότητα με την οποία κινούνται στη γειτονική Αλβανία, αποκτώντας τον έλεγχο ζωτικών οργανισμών, επιχειρήσεων και υπηρεσιών της.
Η τελευταία είδηση, που κάνει το γύρο της Ελλάδος και του κόσμου από εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, αφορά την εξαγορά του εκσυγχρονισμένου Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μπίστριτσας (κοντά στους Αγίους Σαράντα) που έχει τεράστια γεωπολιτική και οικονομική σημασία
για τη χώρα μας, καθώς από αυτόν προμηθεύεται σε περιόδους αιχμής ηλεκτρική ενέργεια η Ελλάδα, καλύπτοντας ανάγκες μεγάλου τμήματός της. Η διαχείρισή του από Τούρκικα συμφέροντα, όπως γίνεται αντιληπτό, ουσιαστικά και εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ενεργειακή επάρκεια δίνει τη δυνατότητα στους εξ Ανατολών γείτονές μας, σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, με ένα απλό κατέβασμα του διακόπτη να βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Τούρκων και το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ μιας συνηθισμένης επιχειρηματικής λογικής, είναι το γεγονός ότι η Τουρκική πολυεθνική εταιρεία Kurum International, για την εξαγορά του σταθμού πρόσφερε 52 εκ. ευρώ, αφήνοντας κατά πολύ πίσω όλες τις άλλες προσφορές.
Η επιλογή της έγινε την περασμένη εβδομάδα, ενώ για την παραχώρηση στη συγκεκριμένη εταιρεία του Υ/Η σταθμού- όπως έγραψε ο Αλβανικός Τύπος- επέδειξε έντονο ενδιαφέρον η οικογένεια του Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα.
Η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την Αντιπολίτευση να ανακοινώνει χθες ότι είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μην αμφισβητώντας την πολιτική επιλογή, αλλά το ύψος του τιμήματος για το σύνολο των τεσσάρων υδροηλεκτρικών μονάδων που πωλούνται. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο εκσυγχρονισμός του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Μπίστριτσας έγινε με χρηματοδότηση της Γερμανίας, κόστισε 13 εκ. ευρώ, ενώ η Siemens Ελλάς, επί διοίκησης Χριστοφοράκου, είχε αναλάβει τις ηλεκτρονικές- ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Η απόκτηση της χρήσης του συγκεκριμένου υδροηλεκτρικού έργου, έρχεται ως συνέχεια της έντονης δραστηριοποίησης της Τουρκίας στη γειτονική Αλβανία, η οποία πλέον εξελίσσεται σε «δορυφόρο» της.
Έχει υπογράψει στρατιωτική συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας εκπαιδεύει αξιωματικούς σε στρατόπεδα της Ανατολίας, έχει χρηματοδοτήσει εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας, προώθησε επενδύσεις σε Παιδεία- Υγεία, εξαγόρασε ή εγκατέστησε βιομηχανικές μονάδες, ελέγχοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την Αλβανική οικονομία αλλά και εν γένει την πολιτική της γείτονος.
Η στρατηγική της Τουρκίας εκτείνεται σε όλα τα Βαλκάνια, κυρίως σε χώρες που έχουν ανοικτούς «λογαριασμούς» με την Ελλάδα, με εμφανή το στόχο να συγκροτήσει μια «κυκλωτική» κίνηση από το Βορρά.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, στο Κοσυφοπέδιο έχει εμφανιστεί τουρκική οργάνωση με το όνομα «Ένωση Πολιτισμού και Αλληλεγγύης», με στόχο την προώθηση της αλβανοτουρκικής φιλίας, που χρηματοδοτείται από το κλιμάκιο της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ.
Ήδη ένα απτό αποτέλεσμα της Τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια και του επηρεασμού κυβερνήσεων, είναι οι πρόσφατοι «λεονταρισμοί» των Αλβανών ότι θα αντιδράσουν «άμεσα» αν η Ελλάδα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες για πετρέλαιο στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. του Ιονίου, που αποτελεί μείζον ζήτημα και για την Τουρκία που επιδιώκει να σταματήσει κάθε τέτοια κίνηση.
Σχέδιο «Σουλεϊμάν»
Όπως αποκάλυψε μάλιστα πρόσφατα η αθηναϊκή εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», η Τουρκική κυβέρνηση έχει δώσει στο σχέδιο διείσδυσης στα Βαλκάνια το όνομα «Σουλεϊμάν», εκμεταλλευόμενοι την τηλεθέαση που έχει το ομώνυμο Τουρκικό σήριαλ, που προβάλλεται καθημερινά σε αρκετές χώρες, καθώς και στην Ελλάδα.
Σήμερα δεν μπορεί κανένας να εντάξει ή όχι, στο σχέδιο «Σουλεϊμάν» τις επενδύσεις που πραγματοποιούν Τούρκοι με την απόκτηση της χρήσης μαρίνων στα Ιόνια Νησιά και ακόμη με τις σχεδιαζόμενες – όπως κυκλοφορεί έντονα - αγορές πολυτελών ξενοδοχείων. Ωστόσο είναι φανερό ότι η Ελλάδα και κυρίως η Βορειοδυτική, υφίσταται πρωτοφανή οικονομική επίθεση από την Τουρκία, που εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό την ελληνική οικονομική κρίση.
Η επίσκεψη των πρακτόρων
Το ίδιο ισχύει και για την επίσκεψη των Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στα Ιωάννινα, που όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του Δήμου Ιωαννιτών, άλλο τόσο θα έπρεπε να γίνονται πιο προσεκτικές κινήσεις, ειδικά την περίοδο που ζούμε και με τα όσα γίνονται γύρω μας.
Δυτική θράκη
Εαν σε όλα αυτά προστεθεί και οι ανεμπόδιστες ενέργειες των Τούρκων στην Δυτική θράκη όπου με χρήματα που προέρχονται απο την Άγκυρα αλωνίζουν στην κυριολεξία την περιοχή χρησιμοποιόντας εντέχνως την θρησκεία τους τότε τα πράγματα για την χώρα μας είναι κάτι παραπάνω απο ξεκάθαρα
πηγή:defencenet