26/1/13

Πως εκτιμούν οι Διεθνείς Τράπεζες την πορεία του Ευρώ

ΝΑ διατηρήσουν την “bullish” στάση τους απέναντι στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου προτρέπει τους επενδυτές η Bank of America Merrill Lynch, με στόχο τα 1,3309 δολ, πριν το ευρώ ενισχυθεί στα 1,3388 και στη συνέχεια στα 1,3487/1,3603, και εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί κάτω από τα 1,30 δολ. τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Συνέχεια στο θετικό momentum για το ευρώ βλέπει και η Morgan Stanley στο α΄ τρίμηνο του 2013, όπου το κοινό νόμισμα αναμένεται να φτάσει τα 1,34 δολ. Προειδοποιεί ωστόσο ότι η επιδείνωση του outlook για την ανάπτυξη στις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης θα το οδηγήσει πίσω στα 1,20 δολάρια έως το τέλος του έτους.

Ακόμη πιο τολμηρή για το ευρώ δηλώνει η HSBC, η οποία προβλέπει εκτόξευση του ευρώ στα 1,40 δολάρια το 2013, καθώς η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνει πιο επιθετική και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια..
σε ορίζοντα 12μήνου.

Πτώση αναμένουν για το ευρώ το 2013 οι αναλυτές της Barclays Capital, με τη νομισματική πολιτική να αποτελεί τον κύριο παράγοντα που θα επηρεάσει την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου. Η Barclays Capital εκτιμά ότι η αναπτυξιακή απόδοση στις ΗΠΑ θα είναι καλύτερη έναντι της ευρωζώνης και προτρέπει τους πελάτες της να τοποθετηθούν bearish απέναντι στο ευρώ, με το στόχο στα 1,22 δολ. έως το τέλος του 2013.

Για ράλι ύστερα από την "τροχιά διόρθωσης" του ευρώ κάνει λόγο ο ιαπωνικός οίκος Nomura, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στους επενδυτικούς κύκλους για τη διορθωτική πορεία του κοινού νομίσματος, αφού η κίνησή του αυτή θα αποτελέσει τη βάση για το επόμενο ανοδικό ράλι.
"Το ευρώ διορθώνει στην τρέχουσα συγκυρία στα επίπεδα των 1,3250 δολ.", σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του οίκου.

Κατά τον οίκο, το ευρώ θα κινηθεί ανοδικά προς τα επίπεδα των 1,3336 δολαρίων. Αν τα διασπάσει, συνεχίζει η Nomura, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα επίπεδα των 1,3490 - 1,35 δολαρίων.
Πλήρως απαισιόδοξος δηλώνει ο Chris Turner, επικεφαλής του τμήματος ξένου συναλλάγματος του ομίλου ING Group. "Ως εδώ ήταν οι δυνατότητες του ευρώ. Τώρα θα πέσει κάτω των 1,30 δολαρίων σε διάστημα δύο μηνών, για να υποχωρήσει ως τα 1,20 δολάρια μέχρι το τέλος του 2013", ανέφερε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Τα πέντε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία το ευρώ θα υποχωρήσει κάτω από τα 1,30 δολάρια το α΄ και το β΄ 3μηνο του έτους, αναλύει σε νέα έκθεσή της η JP Μorgan. Το βασικό σενάριο που επικαλείται το ίδρυμα πάντως, θέλει το κοινό νόμισμα στα 1,32 δολάρια στο α΄ μισό του 2013, δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στην ευρωζώνη και του ότι η Federal Reserve θα εξακολουθεί να έχει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Από εκεί και πέρα πέντε γεγονότα μπορεί να ρίξουν το ευρώ κάτω από τα 1,30 δολάρια: Μια νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, η οποία θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική προσπάθεια και θα καθυστερήσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, η διολίσθηση των δημοσιονομικών της Ισπανίας, ο πρώιμος τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) από τη Federal Reserve, η πτώση της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια εφαρμογής της ατζέντας της τρόικας, η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

Αδικαιολόγητα χαρακτηρίζει τα πρόσφατα κέρδη του ευρώ η Credit Agricole, την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ακόμη πιο βαθιά ύφεση και οι επενδυτές αμφισβητούν την επιτυχία του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε μια πτώση του ευρώ κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2013, προς τα 1,25 δολ. έως το τέλος του έτους, αναφέρει ο οίκος.
Tις προβλέψεις της για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αναβάθμισε η Goldman Sachs, στα 1,40 δολ. σε ορίζοντα 3-6 μηνών, έναντι 1,25 δολ. και 1,33 προηγουμένως. Η “bullish” αλλαγή στάσης οφείλεται σε βασικούς παράγοντες, όπως ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν  έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Goldman Sachs, το δολάριο είναι πιθανόν να υποτιμηθεί 2%-5% σε ετήσια βάση και δεύτερον ότι η δράση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στηρίζει την άποψη των αναλυτών της Goldman Sachs, ότι το δολάριο παραμένει υπό την πίεση της υποτίμησης.
                                                                    www.xsmoney.gr
 πηγή:.express.gr