25/1/13

Ρεν:Η χρεοκοπία της Κυπρου οδηγεί σε έξοδό της από της Ευρωζώνη

Ρεν: Απειλή «συστημικής φύσεως» ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου


Τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα αποτελούν απειλή «συστημικής φύσεως» για την Ευρωζώνη και ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, ενδεχόμενο επικίνδυνο για τη σταθερότητα ολόκληρου του ευρώ, δήλωσε χθες σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Wall Street Journal ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ολι Ρεν.
«Η Κύπρος έχει συστημική σημασία για την Ευρωζώνη... είναι ουσιαστικής σημασίας να κατανοήσουν όλοι ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Θα ήταν εξαιρετικά χαζό να αναλάβουμε τέτοιο ρίσκο υπό τις παρούσες συνθήκες»,
δήλωσε ο κ. Ρεν απαντώντας έμμεσα στις δηλώσεις αρκετών Γερμανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αμφισβητήσει κατά πόσο η Ευρωζώνη θα πρέπει να διασώσει οικονομικά την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Φινλανδό επίτροπο, η Κύπρος θα μπορούσε, σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, να επωφεληθεί από την απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη οικονομική διάσωση της Κύπρου θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους και του χρέους των κυπριακών τραπεζών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι εταίροι της Ευρωζώνης δεν σκοπεύουν να δανείσουν στην Κύπρο το σύνολο του ποσού που θα χρειαστεί- υπολογίζεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ- προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της. «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να συνδυάσουμε σημαντική μείωση του χρέους της Κύπρου- και του δημοσίου και του τραπεζικού τομέα- και αναγκαστικώς να διασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Κύπρου και των επιπτώσεων που θα έχει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη», είπε ο κ. Ρεν.
πηγή:kathimerini.gr  
            
                                   
               

                                                            www.xsmoney.gr