24/1/13

ΔΝΤ: Η ύφεση στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το 2013

Η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση και το 2013, καθώς η οικονομία της θα υποχωρήσει κατά 0,2% φέτος, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω και τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3,5% (η πρόβλεψη του Οκτωβρίου ήταν 3,6%) και κατά 4,1% το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθούν οι «σημαντικοί» κίνδυνοι στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. 

«Η ευρωζώνη εξακολουθεί να συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας», σημειώνεται στην έκθεση του Ταμείου, το οποίο ωστόσο αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί «πρόοδος» στο χειρισμό της κρίσης χρέους.
Το ΔΝΤ εκτιμούσε μέχρι σήμερα ότι εφέτος η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα έφτανε το 0,2%, όμως πλέον προβλέπει
ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,2%. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από εφέτος.
Οι χώρες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, αλλά και όσες βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, θα πρέπει να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους.
Οι πιο αδύναμες οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης «θα πρέπει να στηριχθούν από το κέντρο», μέσω των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και με την συνέχιση της πορείας προς την τραπεζική ένωση, σημειώνει το ΔΝΤ.
Το 2014 η ευρωζώνη θα βγει από την ύφεση, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 1%.
Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα αγγίξει εφέτος το 2% και το 2014 το 3%, όμως το Ταμείο κάλεσε την Ουάσινγκτον να αυξήσει «γρήγορα» το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους, που έχει ήδη φτάσει στο νόμιμο όριό του, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος στάσης πληρωμών στη χώρα.
Το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα κυμανθεί γύρω στο 8%, όπως και πέρυσι, ενώ η Ιαπωνία θα έχει ανάπτυξη 1,2%. Γενικότερα, ωστόσο ,το Ταμείο συνιστά να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι στις αγορές.
πηγή:tanea.gr                                                            www.xsmoney.gr