29/10/18

Κίνδυνογια νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βλέπει ο Προβόπουλος

Την προειδοποίηση πως «η χώρα δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος» απευθύνει ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εάν δεν προχωρήσει με σταθερά και γρήγορα βήματα.

Προβόπουλος: Κίνδυνος για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Σε συνέντευξη του στα Νέα ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά πως αν δεν διδαχτούμε από τα λάθη μας και δεν τα διορθώσουμε σύντομα, μεγάλοι κίνδυνοι παραμονεύουν. «Ο κίνδυνος αυτή τη φορά δεν θα είναι ένα τέταρτο Μνημόνιο», προειδοποιεί, αιτιολογώντας την εκτίμησή του
αυτή στη βάση απόλυτης αδυναμίας να περάσουν από τα Κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης αποφάσεις για ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Αναφορικά με τις αγορές, θεωρεί δεδομένο πως θα επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα άτυπο Μνημόνιο διαρκείας, για την αναχρηματοδότηση του τεράστιου δημόσιου χρέους.
Για τις ελληνικές τράπεζες, παρ’ ότι αισιόδοξος, ο κ. κ. Προβόπουλος εμφανίζεται προβληματισμένος. Δεν αποκλείει νέα ανακεφαλαιοποίηση, υπό το βάρος των κόκκινων δανείων, ενώ περιγράφει τις αναγκαίες συνθήκες για να φύγουν μια για πάντα οι φοβίες των καταθετών.
«Είναι έτσι πολύ πιθανό, ιδιαίτερα αν η οικονομία δεν προχωρήσει με γρήγορα και σταθερά βήματα προς τα εμπρός, η επιχειρούμενη μείωση των κόκκινων δανείων να ροκανίσει τα κεφάλαιά τους και να χρειαστεί έτσι η αναπλήρωσή τους. Αυτό προφανώς φόβισε τους επενδυτές, σε μια στιγμή που το κόστος χρηματοδότησης στην Ιταλία αυξήθηκε απότομα, για τους γνωστούς λόγους, σπέρνοντας ανησυχίες ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών θα είναι μια δύσκολη και αβέβαιη άσκηση. Θεωρώ ότι οι ανησυχίες αυτές, αν και έχουν λογική βάση, είναι υπερβολικές. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν άλλωστε χρονικά περιθώρια να καλύψουν πιθανές κεφαλαιακές τους ανάγκες. Στον βαθμό μάλιστα που σημειώνουν πρόοδο στην απαλλαγή τους από κόκκινα δάνεια, θα γίνονται επενδυτικά ολοένα και πιο ελκυστικές», ανέφερε σχετικά.
                                                       xsmoney.gr


Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ,cnn.gr