Εικόνα για το αποτέλεσμα ειδήσεωνΤο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος οδηγεί την Citigroup στην αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομία, σε έκτακτη έκθεσή της με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, βλέποντας βαθύτερη ύφεση για την Ελλάδα, μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και αύξηση του κινδύνου για Grexit.
Όπως τονίζει η Citi,  η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit αναμένεται να εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης.
Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016 σε -1,2% (από -0,7% νωρίτερα), "βλέποντας" έτσι βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση τόσο με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με τις εκτιμήσεις του ΔΤΝ και της Κομισιόν, και με τις ακόλουθες "συνέπειες" που θα έχει στην ενεργοποίηση του κόφτη δαπανών.
Η Citi ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν "βλέπει" επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το ελληνικό ΑΕΠ στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κόντρα στις δηλώσεις/προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης που μιλά για επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς όπως τονίζει, τα νέα μέτρα λιτότητας θα εξαλείψουν κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που θα δημιουργηθούν από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης.
Η αμερικάνικη τράπεζα "βλέπει" επίσης εμπλοκή και καθυστερήσεις και στην β’ αξιολόγηση του προγράμματος, της οποίας το κλείσιμο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Citi,  μετατίθεται για το 2017. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά "οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που προβλέπεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους πιστωτές έως το τέλος το τέλος του έτους".
Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει αμφίβολη επίσης, κατά την Citi, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο του Grexit στα επόμενα 1-3 χρόνια.
Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi "βλέπει" την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν) ενώ για το 2018 (την χρονιά όπου τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% ( από 5,9% πριν).
Αξίζει να σημειώσουμε πως η αμερικάνικη τράπεζα και αυτή τη φορά δεν αναφέρει συγκεκριμένα εάν αυτές οι προβλέψεις της αφορούν το ενδεχόμενο Grexit ή όχι ενώ δεν "δικαιολογεί" την εκτόξευση του ΑΕΠ από την τεράστια ύφεση το 2018 στην εντυπωσιακή ανάπτυξη το 2019.
Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων, η Citi δεν βλέπει αποκλιμάκωση αφού από το 8% περίπου σήμερα, αναμένει πως θα "τελειώσουν" το έτος στο 8,29%, το 2017 θα βρεθούν στο 7,84% και στο 8,20% το 2018, γεγονός που δεν "δείχνει" έξοδο στις αγορές.

Σχετικά με το χρέος, η τράπεζα προβλέπει εκτόξευσή του στο 204% του ΑΕΠ το 2017 από 181% φέτος, στο 220% το 2018 και στο 223% το 2019.
Όπως επισημαίνει η Citi, το Brexit δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες για τις προοπτικές πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, τη φύση και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για νέες συμφωνίες με άλλες χώρες της Ε.Ε και τις επακόλουθες συνέπειες για άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως εκτιμά, η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε μετά από μια πολυετή περίοδο διαπραγματεύσεων, αναμένει πρόωρες εκλογές στη χώρα ή ένα νέο δημοψήφισμα (λιγότερο πιθανό).
Όπως τονίζει, λόγω των εξελίξεων αναθεωρεί σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου (κατά περίπου 3% πάνω στα επόμενα τρία χρόνια και με κίνδυνο ύφεσης στο β’ εξάμηνο) και επίσης μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά 1% στην επόμενη τριετία αγγίζοντας το 1,5% φέτος, το 1,1% το 2017 και το 1,5% το 2018.