Κορύφωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία με ορίζοντα την 20η Ιουλίου «βλέπει» η Goldman Sachs
Η αύξηση των ανησυχιών σχετικά με την αξιολόγηση και το χρέος, οδήγησε σε άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τις αγορές να κάνουν λόγω για αύξηση του ελληνικού ρίσκου και επανεμφάνιση ακόμη και των φόβων για Grexit, εάν η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
Κορύφωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία το επόμενο διάστημα με ορίζοντα την 20η Ιουλίου, οπότε η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, «βλέπει» π.χ. η Goldman Sachs, κάνοντας λόγο για την «επιστροφή του Grexit». Όπως επισημαίνει, το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αμφισβητεί και πάλι την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ωστόσο, μια σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από την Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.
«Παρότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί συστηματικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και μια τέτοια συζήτηση δεν συνιστά είδηση για τους επενδυτές, εντούτοις είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη πως οι πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες», αναφέρει προσθέτοντας πως καθώς παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις και αυξάνονται τα αρνητικά δημοσιεύματα, οι επενδυτές ενδέχεται να απομακρυνθούν προσωρινά από το ευρωπαϊκό νόμισμα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, την ώρα που το δημοψήφισμα για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (το λεγόμενο Brexit) εντείνει το ελληνικό πρόβλημα.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος αποτελεί και το γεγονός πως το διετές ομόλογο που αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της αγοράς για τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ξεπέρασε το 11,2% ενώ κοντά στο 10% διαμορφώνεται η απόδοση για το 5ετές ομόλογο. Επιδείνωση εμφανίζει και το δεκαετές ομόλογο, όπου η απόδοση του προσεγγίζει το 9% αν και σύμφωνα με αναλυτές η πιο αρνητική ένδειξη προέρχεται από το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων.
Για την Citi, οι πιθανότητες πλέον το ΔΝΤ θα μείνει έξω από το τρίτο ελληνικό πακέτο διάσωσης έχουν αυξηθεί, δεδομένης και της απροθυμίας των ευρωπαίων πιστωτών να συμφωνήσουν σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους τώρα. Η αμερικάνική τράπεζα, δεν αποκλείει εξάλλου ότι ακόμη και το τρίτο πακέτο διάσωσης μπορεί τελικά να αποτύχει να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να διασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας εντός της ζώνης του ευρώ, μη αποκλείοντας έτσι το Grexit τα επόμενα ένα-τρία χρόνια
Την ίδια ώρα και ο Economist, εκτίμησε πως μέχρι το 2020 οι πιθανότητες για Grexit παραμένουν στο 60%, καθώς η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ για την Citigrpoup η Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση «limbo» (στο προαύλιο της Κόλασης), ευρισκόμενη σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής, έχοντας πολλά ανοιχτά μέτωπα.
Σε πολιτικό επίπεδο, όπως αναφέρει, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους καθυστερούν. Από οικονομικής άποψης πάλι, μπορεί το ΑΕΠ να μην κατέρρευσε το 2015, ωστόσο η οικονομία δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Την ίδια στιγμή η προσφυγική κρίση, με περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες να βρίσκονται ήδη εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε χώρα προορισμού, και οι δυσκολίες εφαρμογής της σχετικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας αυξάνουν τις προκλήσεις για την κυβέρνηση, η δημοτικότητα της οποίας δείχνει σημάδια διάβρωσης.
Τα παραπάνω αυξάνουν τους κινδύνους ενός νέου πολιτικού αδιεξόδου ή ακόμη και πρόωρων εκλογών, εν όψει μάλιστα κρίσιμων υποχρεώσεων όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τον ερχόμενο Ιούλιο, 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και 2,3 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
www.xsmoney.gr
tovima.gr