16/3/16

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΡΧΕΤΑΙ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ…. ΕΛΕΩ ΝΕΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης μιλώντας αποκλειστικά στην εκπομπή «Red Pepper News» του ρ/σ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94fm (και στους Πάρι Κουρτζίδη, Σπύρο Παπαδάκη, Μάγδα Τσέγκου), οι θεσμοί πρόκειται να θέσουν ζήτημα εκ νέου ανακεφαλαιοποίησης  των ελληνικών τραπεζών!
Μάλιστα, αυτή η είδηση-αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί στο αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει, προ «προφητείας-βόμβας» του κ. Λεβέντη, ο Πάρις Κουρτζίδης –μέσω της ίδιας ραδιοφωνικής εκπομπής-, κάνοντας λόγο για νέα ανακεφαλαιοποίηση και ό,τι η ΕΚΤ πρόκειται να ζητήσει «κούρεμα» των καταθέσεων… ως «εργαλείο» επίλυσης του προβλήματος που ανακύπτει,εξαιτίας των «κόκκινων δανείων» και της κατάρρευσης που έχουν υποστεί οι ελληνικές τράπεζες στο Χρηματιστήριο Αθηνών!
 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του RedPepperNews.gr, το «κούρεμα» θα αφορά αναλογικά σ’ όλες τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, κάτι που τόσο o Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας (ΤτΕ), αλλά και η κα Λούκα Κατσέλη (Εθνική Τράπεζα), ήδη το γνωρίζουν! Κι αυτό είναι, εκτός των άλλων, η βασική αιτία που δεν έχουν ακόμη αρθεί τα capital controls, καθώς με το ισχύον καθεστώς οι καταθέτες στις ελληνικές
τράπεζες είναι απολύτως εγκλωβισμένοι…   
Ο «εφιάλτης» επανέρχεται… Τι είναι το bail in («κούρεμα καταθέσεων») 
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη ξανά με μια «οικονομική βόμβα μεγατόνων», με συνέπειες όμως πολύ χειρότερες από αυτή των capital controls (Ιούλιος 2015).
Βάσει της Οικονομικής Θεωρίας, bail in ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή μια χώρα που κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση, σώζεται μέσω της χρήσης εσωτερικών πόρων. Στην προκειμένη περίπτωση, η εκάστοτε τράπεζα, για να ορθοποδήσει οικονομικά, κουρεύει τις καταθέσεις των πολιτών (αποκομίζοντας χρήματα από έναν τέτοιο εσωτερικό πόρο) κι έτσι βρίσκει τα χρήματα που της λείπουν, χωρίς να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια.
Στην Ευρώπη έχει αποσαφηνιστεί ότι οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες. Όμως τι θα συμβεί, εάν μια τράπεζα της ευρωζώνης αδυνατεί να ανακεφαλαιοποιηθεί και τα ομολογιακά ή οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεν επαρκούν;
Τι ισχύει στην ευρωζώνη
Από την 1η Ιανουαρίου 2016 σε ολόκληρη την ευρωζώνη, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, αρκεί μόνο μια υπογραφή του αρμόδιου υπουργού για να γίνει «κούρεμα» καταθέσεων, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ! Κι έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οικονομικοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατείνονταν πως το «μοντέλο Κύπρου» για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων εφαρμόστηκε άπαξ, πλέον τείνει να καταστεί η συνήθης πρακτική.
Βεβαίως, ισχύει ο γενικός κανόνας ότι όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός του τραπεζικού bail in, στόχος είναι η σταθεροποίηση τραπεζών και Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ), χωρίς να κινδυνεύσουν οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ. Δηλαδή, εάν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, τότε οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν bail in σε όλους τους μετόχους και τους άλλους πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο.
Τελικά ποιος «πληρώνει τη νύφη»;
Ιεραρχικά, λοιπόν, οι μέτοχοι είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις απώλειες και ακολουθούν, με προκαθορισμένη σειρά, ομολογιούχοι και καταθέτες.
Οι προστατευτικές διατάξεις που προβλέπονται βάσει της σχετικής κοινοτικής οδηγίας υπογραμμίζουν ότι η καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που αφορούν σε φυσικά πρόσωπα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να τύχουν μιας κάποιας ευνοϊκής μεταχείρισης. Δηλαδή, δεν μπορούν να «κουρευτούν», εάν πρώτα δεν «κουρευτούν» τα κεφάλαια άλλων πιστωτών (μέτοχοι και ομολογιούχοι).
                                            
                                                           www.xsmoney.gr 


http://redpeppernews.gr/