11/2/15

Γιατί το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο για τις τράπεζες




Αποτέλεσμα εικόνας για κουρεμα τραπεζωνΜε το δίχτυ ασφαλείας του ELA, ύψους 60 δισ. ευρώ, και τα ομόλογα του EFSF, ύψους 39 δισ. ευρώ, τα οποία συνεχίζουν να γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα βρίσκεται από αύριο η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να μην αποδέχεται από 11/2 ως ενέχυρα τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με το έκτακτο Eurogroup στο οποίο η ελληνική πλευρά θα καταθέσει την πρότασή της για ένα πρόγραμμα με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεταβατικής περιόδου έως την 1η Σεπτεμβρίου, διάστημα στο οποίο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να συμφωνηθεί ένα νέο συμβόλαιο με τους εταίρους.

Η αυριανή κορύφωση των διαπραγματεύσεων σε συνδυασμό με την ισχύ του περιορισμού ρευστότητας από την ΕΚΤ, κάνει τους τραπεζίτες να μιλούν για κρίσιμο 48ωρο, στο οποίο ή θα τεθούν οι βάσεις μιας επιτυχούς διαπραγμάτευσης
ή θα υπάρξει ρήξη που θα αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της εξόδου από το ευρώ. Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει ένας «ξέφρενος» ρυθμός επαφών της κυβέρνησης στο εξωτερικό, καθώς και καταιγισμός δηλώσεων, αναλύσεων και εκτιμήσεων, που ωστόσο δεν σηματοδοτούν το πού θα γύρει η πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα.

Στήριξη στην Ελλάδα έδωσε χθες για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως αναμένει τις προτάσεις της για το πώς η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη εντός ευρωζώνης. Για να λάβει την απάντηση ότι αυτό που έχει σημασία είναι τι θα βάλει η Ελλάδα στο τραπέζι στην συνάντηση του αυριανού έκτακτου Eurogroup.

Καθώς το σκηνικό παραμένει ακόμη ομιχλώδες, με τις εκτιμήσεις για την έκβαση των αυριανών διαπραγματεύσεων να μοιράζονται μεταξύ συγκρατημένης αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι πολλά θα κριθούν και από τη στάση της ΕΚΤ όσον αφορά την ανανέωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η ρευστότητα που αντλούν σήμερα οι τράπεζες μέσω κρατικών ομολόγων, εντόκων, εγγυήσεων του Δημοσίου και ειδικών ομολόγων (Πυλώνας ΙΙ και ΙΙΙ του νόμου Αλογοσκούφη) ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά θα μεταφερθούν στον ELA ως ενέχυρα και έτσι θα εξασφαλιστεί η ομαλή άντληση ρευστότητας για τις εγχώριες τράπεζες. Ωστόσο, η πρόσβαση στον ELA εξαρτάται από την έγκριση της ΕΚΤ, η οποία θα δώσει το στίγμα της (αυστηρά ή ελαστικά όρια) δύο μόλις ημέρες μετά το προγραμματισμένο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ όρισε το όριο στη γραμμή του ELA στα 59,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισ. είναι οι εγγυήσεις, τα ομόλογα και τα έντοκα που από τις 11 Φεβρουαρίου δεν θα κάνει αποδεκτά και θα περάσουν απευθείας στον ELA και τα 9,5 δισ. ευρώ είναι το ποσό που ζήτησε η ελληνική πλευρά.

Κινδυνεύει η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων; Στο ερώτημα αυτό οι τραπεζίτες απαντούν αρνητικά, «καθώς κάτι τέτοιο αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων εντός ευρωζώνης», αλλά συμπληρώνουν ότι αυτό προϋποθέτει πως η Ελλάδα παραμένει εντός ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι το κλίμα αβεβαιότητας λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων δεν έχει οδηγήσει σε νέες εκροές καταθέσεων. Και αυτό έχει να κάνει και με τις επιλογές των καταθετών, καθώς πλέον η πλειοψηφία των προθεσμιακών καταθέσεων αφορά μέσο όρο 98.000 ευρώ και των καταθέσεων ταμιευτηρίου 1.200 ευρώ. (της Νενας Μαλλιάρα)


                                          www.xsmoney


Πηγή:www.capital.gr