3/1/15

Οι Ελληνες θα καταλάβουν το Grexit από τις ουρές στα ΑΤΜ

TI EΠΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εφιάλτης από την Ελλάδα ορμώμενος, υπερίπταται πάνω από την Ευρώπη! Η ιρλανδική εφημερίδα Irish Independent με ένα άκρως πραγματιστικό άρθρο προσπαθεί να διερευνήσει την επόμενη ημέρα της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Το βασικό ερώτημα, σχεδόν φιλοσοφικό, είναι αν μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη τη βασική της υπόσχεση να διακόψει τη λιτότητα και να οδηγηθεί σε μια μονομερή στάση πληρωμών προς τις χώρες της ΕΕ και όχι πλέον σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων. Το ερώτημα επεκτείνεται και στο τι θα γίνει αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα (Grexit) και τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο στις αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης.
Ο αρθρογράφος Νταν Ο'Μπράιαν σημειώνει πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλα κόμματα εντός της Ευρώπής που κινούνται στον ίδιο ιδεολογικό χώρο, θεωρούν πως ο τερματισμός της λιτότητα είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και μόνο. Όσο και αν ακούγεται σαδιστικό, κάποια κόμματα να παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα στον περιορισμό των δυνάμεών τους, πολλοί άνθρωποι στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την
Ισπανία θεωρούν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, αυτό οδήγησε στην άνοδο του αριστερού μπλοκ στην Ευρώπη που έρχεται σε κόντρα με τον πυρήνα του δεξιού ριζοσπαστισμού που τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα στα πρόθυρα για να γίνει το πρώτο εξτρεμιστικό κόμμα που θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση και άλλαξε (ίσως και για πάντα) την ευρωπαϊκή πολιτική», σημειώνει ο Ο'Μπράιαν και προσθέτει: «ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως θα υπάρξουν άμεσες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, καθώς; η ΕΕ θα διαγράψει μέρος του χρέους. Έτσι θα εξοικονομηθούν χρήματα για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Κάτι τέτοιο, όμως, όσο και αν ακούγεται βάσιμο δεν μπορεί να συμβεί». Οι λόγοι, έτσι όπως τους εξηγεί, είναι ότι τα κόμματα της βόρειας Ευρώπης δεν θα το δεχθούν φοβούμενα τις επιπτώσεις που θα έχουν στα ίδια, αυτού του είδους οι εξελίξεις. Είναι πολιτικά αδύνατο να υποστηρίξουν μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους που θα επιβάρυνε τους δικούς τους ψηφοφόρους-φορολογούμενους.
Η έχθρα της Γερμανίας
«Είναι έντονη η έχθρα ορισμένων χωρών της Ευρώπης προς τα κράτη του Νότου, ειδικά της Γερμανίας. Μόνο ως φαντασίωση μπορεί να δεχθεί κανείς ότι η Μέρκελ θα δεχθεί τις απόψεις του Τσίπρα ότι η Γερμανία και τα άλλα κράτη θα κουρέψουν το χρέος της Ελλάδας. Επιπροσθέτως αν η Ελλάδα κατάφερνε κάτι τέτοιο, αυτομάτως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα δέχονταν ανάλογη αντιμετώπιση. Κάτι τέτοιο η Γερμανία, η Φινλανδία και οι Κάτω Χώρες δεν θα το δέχονταν σε καμία περίπτωση. Ο τρίτος λόγος, κατά τον Ο'Μπράιαν, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταφέρει να πετύχει διαγραφή χρέους, είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. «Όντως το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο. Όπως συμβαίνει σε κάθε δάνειο δεν έχει σημασία το μέγεθος του χρέους, αλλά οι όροι αποπληρωμής. Το μεγαλύτερο χρέος της Ελλάδας, αυτή τη στιγμή, είναι προς χώρες και όχι προς ιδιώτες και είναι με ευνοϊκούς όρους», σημειώνεται στο άρθρο.
Το αληθινό ερώτημα
Το αληθινό ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπαναχωρήσει ή θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Ο Ο'Μπράιαν θεωρεί πως η Ευρώπη δύσκολα θα κάνει πίσω και αυτό ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο. Με την τραπεζική ένωση και τη γνώση των Ευρωπαίων από την κρίση του 2012, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρότερος.
«Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρώπη, θα σημάνει αυτομάτως την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Ο κόσμος θα προσπαθήσει να τραβήξει τα χρήματά του από τις τράπεζες για να μην γίνουν δραχμές. Αυτό θα προκαλέσει μια κατάρρευση στο τραπεζικό σύστημα. Αν συμβεί αυτό δύσκολο θα αποφύγουμε κάποια μορφή επίδρασης και σε άλλες χώρες, όπως στην Ιταλία που κι εκεί οι καταθέτες θα αρχίσουν να σηκώνουν τα χρήματά τους». 
                     
                                                 www.xsmoney.gr
Πηγή: Irish Independent/iefimerida.gr