4/9/14

Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank θα χρειαστούν κεφάλαια σύμφωνα με δημοσκοπηση της Goldman Sachs

Ερωτηματικά γεννά η «περίεργη», όπως χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς, έκθεση της Goldman Sachs για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των. Η έκθεση, που στην ουσία πρόκειται για δημοσκόπηση, αφορά όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και αναφέρει ότι Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank θα χρειαστούν κεφάλαια.
Σύμφωνα με το γκάλοπ που διενήργησε ο οίκος και καταγράφει τις προσδοκίες 125 θεσμικών επενδυτών, εννέα τράπεζες αναμένεται να μην «περάσουν» στο «στρεσάρισμα» από την κεντρική τράπεζα, με τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν να διαμορφώνονται μεταξύ 38 και 51 δισ. ευρώ.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι ιταλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η GS. Αναλυτικότερα, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες,
έχουν οι Banca Monte dei Paschi di Siena (48%), Commerzbank (43%), Banco Comercial Portugues (34%), Banco Popolare (34%), Τράπεζα Πειραιώς (33%), Banca Popolare di Milano -PMI (32%), Eurobank (30%), Raiffeisen (29%), Alpha Bank (28%) και POP (28%).
Σε σχέση με την προηγούμενη επισκόπηση της Goldman, που είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου του 2013, καταγράφονται οι εξής αλλαγές:
- Έχει αυξηθεί η αξιοπιστία: Το 89% των επενδυτών εκτιμά ότι το stress test θα είναι αξιόπιστο (από 70%)
- Αυξάνονται κατά 23 δισ. οι προσδοκίες για πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες: Η προηγούμενη δημοσκόπηση έκανε λόγο για πρόσθετα κεφάλαια ύψους 75 δισ. ευρώ. Με τις τράπεζες να έχουν αντλήσει ήδη 47 δισ. ευρώ έκτοτε, το υπόλοιπο είναι 28 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τις τρέχουσες προσδοκίες, που ανέρχονται στα 51 δισ. ευρώ, προκύπτει αύξηση κατά 23 δισ. ευρώ.
- Μεταξύ των 10 τραπεζών που θεωρείται πιθανότερο να μην περάσουν το τεστ, οι επτά παραμένουν ίδιες παρά το γεγονός ότι έξι εξ αυτών έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Η Unicredit είναι η μοναδική τράπεζα για την οποία έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες χωρίς να έχει αντλήσει κεφάλαια.
- Καταγράφεται επιδείνωση στις προσδοκίες για τις ελληνικές, τις αυστριακές τράπεζες και τα ιδρύματα της κεντρικής Ευρώπης. Στον αντίποδα, βελτιώνεται οι προσδοκίες για τις περισσότερες ισπανικές τράπεζες.
- Οι αναλυτές, σε ποσοστό 75% προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα υπεραποδόσουν έναντι της ευρύτερης αγοράς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
                                              
                                                        www.xsmoney.gr

imerisia.gr