Μείωση της τάξης του 55% έχουν υποστεί σε διάστημα μικρότερο από δύο χρόνια τα επιτόκια που παίρνουν οι αποταμιευτές από τις καταθέσεις τους. Οι απώλειες θα διευρυνθούν, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου τα επιτόκια θα έχουν υποχωρήσει κάτω από το 2%.
Τα επιτόκια έχουν πέσει πλέον στο μισό σε σχέση με αυτά που ίσχυαν στην κορύφωση της κρίσης και είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με το 2012, οι απώλειες στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων φθάνουν τις 250 μονάδες βάσης, καθώς από το 4,5% που ήταν μεσοσταθμικά το 2012, έχουν κατρακυλήσει πλέον στο 2%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για μεγάλα ποσά της τάξης των 100.000 ευρώ, η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι τράπεζες πλειοδοτούσαν στην προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων με επιτόκια που
ξεπερνούσαν το 5%.
Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα σε προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες δείχνουν σημάδια αντοχής και διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 84,4 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΤτΕ, δείχνουν σταθεροποίηση στο επίπεδο των 84 δισ. ευρώ για όλο το 2014 παρά τη μείωση των εισοδημάτων και τις αυξημένες υποχρεώσεις για πληρωμή φόρων το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ στα 15 δισ. ευρώ ανέρχονται οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς από τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ οι τοποθετήσεις σε κλειστούς λογαριασμούς αποτελούν σταθερή επιλογή για τα νοικοκυριά και παρά την οικονομική κρίση, οι αποταμιεύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, υπερβαίνουν σήμερα αυτές του 2011, όταν τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας ήταν 82,5 δισ. ευρώ. Σημαντική ωστόσο είναι η μείωση σε σχέση με τα υπόλοιπα των προθεσμιακών το 2009, που είχαν φτάσει στα 109,5 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή με ταχύτερους ρυθμούς μειώνονται τα ποσά που υπάρχουν στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία περιορίστηκαν στο τέλος Μαρτίου στα 43 δισ. ευρώ, έναντι 52,2 δισ. ευρώ το 2011 και 75,8 δισ. ευρώ το 2009. Συνολικά το υπόλοιπο των καταθέσεων στο τέλος Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 161 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μικρή αύξηση από τα 160,5 δισ. ευρώ, που είχαν υποχωρήσει τον Φεβρουάριο, λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.
Η πτώση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνά τη μία μονάδα, μειώνοντας την πρόσοδο από τόκους στην οποία προσδοκά ένα νοικοκυριό. Για μία μέση κατάθεση 20.000 ευρώ, η υποχώρηση των επιτοκίων κατά μία μονάδα από το 3% στο 2%, στερεί εισόδημα 170 ευρώ περίπου τον χρόνο, ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για μεγαλύτερα ποσά, που απολάμβαναν επιτόκια άνω του 3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μέση κατάθεση 20.000 ευρώ με επιτόκιο 3% απέδιδε 600 ευρώ το 2013 (μετά την αφαίρεση του φόρου 15%, 510 ευρώ), ενώ με επιτόκιο 2% το ίδιο ποσό αποδίδει 400 ευρώ τον χρόνο (ή 340 ευρώ καθαρά μετά τη φορολογία).
Παρατήρηση: Οι ετήσιοι τόκοι δηλώνονται στην φορολογική δήλωση και φορολογουνται πρόσθετα με τον φόρο Εκτάκτου Αλληλεγγύης από 1%-4%
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχωρούν σε συνεχείς ανατιμολογήσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και ήδη την τελευταία εβδομάδα σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους προχώρησαν τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς. Τη σκυτάλη από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πά ρει η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, μειώνοντας τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε όλες τις κατηγορίες των προθεσμιακών καταθέσεων. Η άντληση ρευστότητας από τις αγορές με την έκδοση ομολογιακών δανείων, αλλά και η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, που προβλέπουν δραστική περικοπή του επιτοκιακού κόστους, ευνοούν την επιχείρηση μείωσης των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις, που συνιστούσαν μέχρι σήμερα ακριβή πηγή άντλησης κεφαλαίων. Η προσέλκυση κεφαλαίων από τις αγορές αποκλιμακώνει την πίεση για το κυνήγι καταθέσεων και θα συνεχιστεί όλο το 2014.
πηγή:Καθημερινή εντυπη εκδοση