2/1/14

Πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ το 2014» λέει η γερμανική έκδοση της WSJ

Το φάντασμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαφανιστεί, αναφέρει  η Deutsche Welle, η οποία επικαλείται νέο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης της Wall Street Journal στο οποίο υποστηρίζεται ότι τα σενάρια περί «Grexit» μπορούν να επιστρέψουν, όχι επειδή η οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα χειροτερεύσει, αλλά για το αντίθετο! 

H WSJ επαναφέρει μια γραμμή ανάλυσης που θέλει την Ελλάδα να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα και να της είναι πλέον συμφέρον να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα που θα της επιτρέπει να επουλώσει πληγές που δημιούργησε η λιτότητα.

Στο εκτενές ρεπορτάζ τους οι αρθρογράφοι της WSJ υποστηρίζουν ότι η ελληνική κρίση δεν είναι κάτι που τρομάζει πλέον τις αγορές, κυρίως μετά τις καλές ειδήσεις ότι ο «Ελληνας ασθενής» αναρρώνει. 

«Θα διαθέτει τα αποθέματα για να βγει από την ευρωζώνη»

Όπως υπογραμμίζουν, ο κίνδυνος ενός «Grexit» δεν αποσοβήθηκε, απλά

αναβλήθηκε και πλέον, το ερώτημα - κλειδί για τους οικονομολόγους είναι κατά πόσο η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και κατά πόσο βρίσκεται στη σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές της.

«Το 2012 και το 2013 η επιστροφή στη δραχμή απέτυχε επειδή η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Το 2014 όμως οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό εμπορικό ισοζύγιο θα διαθέτει τα οικονομικά αποθέματα για να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Εάν δε υπάρξει πλειοψηφία στην Ελλάδα γι αυτό το βήμα, τότε η χρονική στιγμή θα ήταν αρχές του 2014. Τα επιχειρήματα υπέρ ενός Grexit είναι προφανή: η Ελλάδα εισέρχεται στην 6η χρονιά οικονομικής ύφεσης και δεν υπάρχουν μηνύματα για την επιστροφή της ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Οι δύο αρθρογράφοι θεωρούν ότι η αισιοδοξία που διαπνέει την ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει ανταπόκριση, μιας και σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ύφεση θα συνεχιστεί, ενώ οι Έλληνες έχουν χάσει από καιρό κάθε ελπίδα, τους φαίνεται πολύ μακρινό το τέλος της οικονομικής κρίσης και έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. 

Επιστροφή στη νέα δραχμή; 
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το πρωτογενές πλεόνασμα που υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση ότι θα επιτύχει το νέο χρόνο και υπογραμμίζει ότι τώρα, που η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει μόνη της τις βασικές της ανάγκες, θα ήταν η ώρα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επέστρεφε στη νέα δραχμή που θα ήταν σταθερό νόμισμα και θα έλυνε πολλά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. 

«Αλλά με ένα δικό της νόμισμα θα αυξάνονταν οι προοπτικές για μεγαλύτερη αύξηση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών, σε μικρό διάστημα η δραχμή θα υποτιμούνταν δραματικά και η ανταγωνιστικότητα της χώρας κυρίως στον τουρισμό θα ήταν πολύ καλύτερη», σημειώνουν οι δύο σχολιαστές. 

«Εάν όμως οι Έλληνες όντως ανταλλάξουν το ευρώ με μια νέα δραχμή, είναι κάτι που βρίσκεται στα άστρα, η δυνατότητα όμως υπάρχει και ένα τέτοιο σενάριο σε αναφορά με τις υπάρχουσες βασικές προϋποθέσεις θεωρείται και ρεαλιστικό», προσθέτουν.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι σε περίπτωση που το κόμμα αποκτήσει την εξουσία, μια κλιμάκωση των σχέσεων με την τρόικα θεωρείται στο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που αρχές του 2014 η Ελλάδα υποχρεωθεί να διαπραγματευτεί νέο μνημόνιο με την τρόικα, τότε αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το εναρκτήριο λάκτισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. 

«Αυτή η προοπτική ισχύει ακόμη περισσότερο, εάν η Γερμανία συνεχίσει να επιμένει στην τήρηση των αυστηρών μεταρρυθμίσεων. Η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις αγορές».

                                         www.xsmoney.gr

tanea.gr