9/3/13

Νέο χτύπημα από την Fitch: Υποβάθμισε την Ιταλία



Σε υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας σε "BBB+" από "A-" προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. Μάλιστα στην ανακοίνωσή του τονίζει πως και οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας είναι αρνητικές (αρνητικό το outlook).


Η υποβάθμιση τηςταλίας έρχεται σε μια περίοδο έντονης πολιτικής αστάθειας, καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών έχει φέρει προ αδιεξόδου τα πολιτικά κόμματα και καθυστερεί την ανάδειξη μιας νέας κυβέρνησης. Ο οίκος τονίζει πως "η αυξημένη πολιτική αστάθεια στην χώρα επιτείνει το οικονομικό της πρόβλημα και την ωθεί πιο βαθιά στην ύφεση".

Παράλληλα, οι πιέσεις που ασκούνται στην ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα, με αφορμή την αστάθεια στην Ιταλία, έχουν προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στη Γερμανία, με αρκετούς πολιτικούς να καλούν τους Ιταλούς να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ ή όχι!

Πάντως η Fitch διατήρησε αμετάβλητη τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, καθώς και το Country Ceiling στο ΑΑΑ.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση το ευρώ διολίσθησε κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου για να επανέλθει στη συνέχεια στο επίπεδο αυτό αλλά με απώλειες άνω του 0,8%
                                     www.xsmoney.gr
                                   
protothema.gr