24/3/13

Κινδυνεύει η Κυπρος:κακή η απόφαση του Eurogroup

Απορρίπτει την απόφαση του Eurogroup, με την οποία αποφασίστηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών, ο πρώτος υποδιευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Χαγκ Τραν, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα επιβληθεί το ίδιο μέτρο και σε άλλες χώρες.

Ο κ. Τραν, αποτελούσε το δεξί χέρι του Τσαρλς Νταλάρα στο IIF, και ήταν επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματεύθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού 
χρέους.

«Είναι μια κακή απόφαση από τους ηγέτες του Eurogroup και της Τρόικας να επιβάλουν κούρεμα στις ασφαλισμένες καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ», δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», και προσθέτει ότι η απόφαση των Ευρωπαίων «παραβιάζει την οδηγία της ΕΕ που επιβάλλει ελάχιστη εγγύηση για τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Και κάνοντας αυτό

υπονομεύει την ιερότητα των ασφαλισμένων καταθέσεων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι μια κακή απόφαση», υπογραμμίζει ο αξιωματούχος του IIF.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Φ», εάν φοβάται πως το ίδιο μέτρο θα ισχύσει και σε άλλες χώρες, ο κ. Τραν απάντησε:

«Ελπίζω, και το λέω με κάθε βεβαιότητα, πως όχι. Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί αξιωματούχοι σε άλλες χώρες προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους ανθρώπους ότι η ασφάλεια των καταθέσεων είναι εξασφαλισμένη και η υπόσχεση θα τιμηθεί. Το θέμα, όμως, είναι ότι όταν οι πολιτικοί είναι πρόθυμοι να παραβιάσουν την ιερότητα των ασφαλισμένων καταθέσεων σε μια χώρα, αν και μικρή, τότε οι άνθρωποι έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της εγγύησης των καταθέσεων, ιδιαίτερα των αδύναμων τραπεζών σε αδύναμες χώρες».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι η Κύπρος είναι «ένας φορολογικός παράδεισος», ο κ. Τραν, ο οποίος ήταν ο πλέον έγκυρος συνομιλητής εκ μέρους του IIF, των Ελλήνων αξιωματούχων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, είπε:

«Η Κύπρος έχει επιλέξει να είναι ένα διεθνές υπεράκτιο χρηματοοικονομικά μοντέλο και επιχειρηματικό κέντρο και λόγω του ότι το μέγεθος των καταθέσεων μη μονίμων κατοίκων - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται από τις λεγόμενες προστευόμενες εταιρείες, είναι πολύ μεγάλο. Είναι περίπου το ήμισυ του συνόλου των καταθέσεων.

Το θέμα του κατά πόσο αντιπροσωπεύεται νομικά από άποψη φορολογικού σχεδιασμού και κατά πόσο αντιπροσωπεύει το ξέπλυμα χρήματος, δεν είναι σαφές. Θα πρέπει να ερευνηθεί. Αλλά μέχρι στιγμής η έρευνα που γίνεται από την ΕΕ που ζητά τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και τα μέτρα της FATF (Financial Action Task Force), έχει ανακαλύψει ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί. Βασικά το γεγονός ότι οι καταθέσεις μη μονίμων κατοίκων της Κύπρου είναι ήδη πολύ μεγάλες, έχει καταστήσει πολύ δύσκολο να βρεθούν αποδεκτά μέτρα για να ανταποκριθεί η Κύπρος στην πρόκληση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ο αξιωματούχος του IIF δήλωσε στον «Φ», ότι το Ινστιτούτο έλαβε τα επίσημα στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, «που δείχνουν ότι το σύνολο των καταθέσεων είναι τώρα περίπου 68 δισ. ευρώ, το οποίο προσδιορίζει τις καταθέσεις από τους Ρώσους σε 4,8 δισ. ευρώ, τις καταθέσεις που γίνονται από τις λεγόμενες προστατευόμενες εταιρείες σε 5,4 δισ. και τις καταθέσεις που γίνονται από άλλες χώρες εκτός της ΕΕ σε 13,8 δισ. ευρώ περίπου». Σύμφωνα με τον κ. Τραν, «στο ελάχιστο, οι καταθέσεις που γίνονται από Ρώσους φορείς θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό δεν είναι σαφές».

Ο πρώτος υποδιευθυντής του IIF πιστεύει ότι δεν ζητήθηκαν οι λογαριασμοί Ρώσων σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως το Λουξεμβούργο, απλούστατα επειδή η Κύπρος ζήτησε να ενταχθεί στον μηχανισμό της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν το IIF ευνοεί ή απορρίπτει τη φορολογία επί των καταθετών, ο κ. Τραν τόνισε πως «θεωρούμε ότι η αποκοπή ή το κούρεμα σε ασφαλισμένες καταθέσεις είναι ένα κακό πράγμα. Θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων που είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη για τη σταθεροποίηση των τραπεζών και των αγορών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Και ως εκ τούτου αυτή η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Ο κ. Τραν ρωτήθηκε από τον «Φ» για την ευθύνη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για την τραγική κατάσταση της Κύπρου. Απάντησε ως εξής:

«Νομίζω ότι τώρα θα κινηθούν προς τον ενιαίο μηχανισμό επόπτευσης στην περιοχή της Ευρωζώνης και θα αποφασίσουν ότι πρέπει να γίνει από την ΕΚΤ. Είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. Η ποιότητα της εποπτείας θα πρέπει να βελτιωθεί και η εποπτεία θα γίνεται πιο αποτελεσματικά».



                                        www.xsmoney.gr

real.gr