Στην Ασία φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μεγαλοεπενδυτές αναζητώντας υψηλή κερδοφορία, ασφάλεια και εχεμύθεια. Η συνεχιζόμενη κρίση στις δυτικές οικονομίες, αλλά και οι διακρατικές συμφωνίες που αποδυναμώνουν το τραπεζικό απόρρητο είναι οι κύριοι λόγοι που τους παρακινούν να αναζητήσουν πιο προφυλαγμένα και εξωτικά λιμάνια.
Στην έρευνα της Pricewater houseCoopers (PwC-2011), όπου συμμετείχαν διευθυντικά στελέχη από 275 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, εκτιμάται ότι έως το 2013 η Σιγκαπούρη θα έχει εκτοπίσει την Ελβετία και το Χονγκ-Κονγκ το Λονδινο από την πρώτη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα, των πιο επιτυχημένων χρηματοοικονομικών κέντρων στον κόσμο.
«Ως αντίδραση στις αυξημένες ρυθμιστικές πιέσεις, οι συμμετέχοντες στην έρευνα βλέπουν την Ελβετία, το Λονδίνο και, σε μικρότερο βαθμό, τη Νέα Υόρκη να απειλούνται από την άνοδο της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ στα επόμενα δύο έτη», αναφέρεται στην έκθεση της PwC.
Χονγκ Κονγ Σιγκαπούρη
Η συγκέντρωση ξένων κεφαλαίων σε ιδιωτικές τράπεζες στη Σιγκαπούρη έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Απ' το 2000 έως το 2010 τα χαρτοφυλάκιά τους δεκαπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σύμφωνα με το Boston Consulting Group. Η Ελβετία, την ίδια στιγμή, είχε περίπου 2 τρισεκατομμύρια
σε τέτοιους λογαριασμούς.
σε τέτοιους λογαριασμούς.
Ωστόσο, υποθέσεις όπως αυτή της ελβετικής UBS, που αναγκάστηκε να παραδώσει λεπτομέρειες για τους λογαριασμούς 4.450 Αμερικανών πελατών της και να πληρώσει 780 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμό, δημιουργούν εξελίξεις. Περισσότερα από 520 δισεκατομμύρια δολάρια έφυγαν από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς παραδείσους, όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, μεταξύ 2008 και 2010.
Η UBS έχασε πελατεία 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελβετία στο ίδιο διάστημα. Στον αντίποδα, ο εγκατεστημένος στη Σιγκαπούρη βραχίονας της τράπεζας που προσφέρει υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής έφτασε να διαχειρίζεται περί τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οπως δηλώνει στους New York Times ο Πίγιους Γκούπτα, διευθύνων σύμβουλος της DBS, το ότι πολλές πλούσιες ευρωπαϊκές οικογένειες στράφηκαν στην τράπεζα για να τοποθετήσουν εκεί χρήματα έχει να κάνει με την ασφάλεια.
Οι επενδυτές θεωρούν ότι οι ασιατικές τράπεζες είναι ασφαλέστερες, επειδή έχουν περάσει αρκετά τα τελευταία χρόνια αρχικά με τις αμερικανικές και αργότερα με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Πρόκειται για χρήματα-"μαξιλάρι", τα οποία απλώς θέλουν να τα βάλουν για ύπνο», σημείωσε ο Γκούπτα.
Η εχεμύθεια σε τέτοιου είδους τράπεζες, που απευθύνονται σε πλούσια πελατεία, είναι μεγαλύτερη από τις κανονικές τράπεζες. ΣτηΣιγκαπούρη το τραπεζικό απόρρητο είναι γενικά διασφαλισμένο από τον νόμο και αρκετά επαρκές για όσους βλέπουν τον κλοιό να στενεύει στην Ευρώπη.
Η Σιγκαπούρη, που δεν φορολογεί τις καταθέσεις ή τις κεφαλαιακές ροές, αρνιόταν μέχρι πρόσφατα να δώσει ακόμα και την παραμικρή λεπτομέρεια σε ξένες Αρχές, κάτι που έκανε τον ΟΟΣΑ να την έχει στη σχετική «μαύρη λίστα».
Χωρίς ίχνη
Τώρα έχει τροποποιήσει κάπως το δίκαιό της, αλλά και πάλι απαιτεί πλήρη στοιχεία για να συναινέσει να συνεργαστεί. Πρακτικά, το να ανοίξει κανείς έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό στη Σιγκαπούρη είναι αρκετά εύκολη υπόθεση και δεν αφήνει πολλά «ίχνη» για να ακολουθήσουν οι εφοριακοί.
Τώρα έχει τροποποιήσει κάπως το δίκαιό της, αλλά και πάλι απαιτεί πλήρη στοιχεία για να συναινέσει να συνεργαστεί. Πρακτικά, το να ανοίξει κανείς έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό στη Σιγκαπούρη είναι αρκετά εύκολη υπόθεση και δεν αφήνει πολλά «ίχνη» για να ακολουθήσουν οι εφοριακοί.
Μόνη δυσκολία είναι το ότι πρέπει κανείς να πάει αυτοπροσώπως στη Σιγκαπούρη για να ανοίξει λογαριασμό Ωστόσο, όταν πρόκειται για μεγάλα πορτοφόλια, οι τράπεζες θα στείλουν κάποιον δικό τους άνθρωπο στη χώρα του πελάτη.
Συγχρόνως, δίνεται η δυνατότητα στους πελάτες των τραπεζών της Σιγκαπούρης -ιδιωτικών ή μη- να διασπείρουν τις αποταμιεύσεις τους σε ασιατικά νομίσματα, επιδιώκοντας να αντισταθμίσουν τυχόν κινδύνους από τις διακυμάνσεις ευρώ και δολαρίου, καθώς και να κερδίσουν από τη συνεχιζόμενη ανατίμηση των ασιατικών νομισμάτων.
Μια άλλη κατηγορία επενδυτών είναι εκείνοι που θέλουν να επωφεληθούν από την ανάπτυξη στην Ασία, οι οποίοι έχουν έναν λόγο παραπάνω για να ζητούν ιδιωτικές τραπεζικές υπηρεσίες στη Σιγκαπούρη.
Μέχρι τώρα, οι μη Ασιάτες επενδυτές δεν είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ασιατικές επιχειρήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρουν, κάτι που φαίνεται να αλλάζει. Εξάλλου, η Σιγκαπούρη αναπτύσσεται ταχύτατα. Το 2010 η αύξηση του ΑΕΠ έφτασε το 14%, ενώ το 2011 εκτιμάται πως ανήλθε στο 5%.
Τρελοί ρυθμοί ανάπτυξης
Επενδύσεις 40 δισ. $ τον χρόνο
Επενδύσεις 40 δισ. $ τον χρόνο
Στο νησί με τη στρατηγική θέση στα Στενά της Μαλαισίας βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο. Λόγω του αδιάφθορου περιβάλλοντος που διαφυλάσσεται από δρακόντειους νόμους και της σταθερότητας που οφείλεται σε ένα ουσιαστικά μονοκομματικό και αυταρχικό σύστημα, στη Σιγκαπούρη υπάρχει ο συνδυασμός που προτιμούν οι επενδυτές.
Ετσι, στο νησί έχει συγκεντρωθεί πολύ χρήμα - οι άμεσες ξένες επενδύσεις κατ' έτος φτάνουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Εχει δημιουργηθεί μια πολύ εύπορη αστική τάξη στην πόλη-κράτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 15.5% των νοικοκυριών έχουν διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.
Εντός του 2010 οι πλούσιοι στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 10% σχεδόν και ξεπέρασαν τους Ευρωπαίους σε συσσωρευμένα πλούτη (10.8 έναντι 10.2 τρισ. δολαρίων).
Ανάμεσα στους πλούσιους της περιοχής, πρέπει να βάλουμε και τους πολιτικούς άρχοντες της Σιγκαπούρης. Ο πρωθυπουργός της, Λι Χσιεν Λοόνγκ, θα λάβει φέτος 1.7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως μισθό.
Καίτοι ο μισθός του Λι είναι μειωμένος σε σχέση με τα 2.8 εκατομμύρια που έλαβε πέρυσι, παραμένει το παγκόσμιο ρεκόρ για μισθό πολιτικού και συγκρίνεται με αμοιβή μάνατζερ μεγάλης εταιρείας. Αλλωστε, το μοντέλο της μεικτής οικονομίας της Σιγκαπούρης είναι αυτό του κράτους-επιχείρησης. Στις δραστηριότητες του Δημοσίου και των επενδυτικών βραχιόνων του (όπως το επενδυτικό ταμείο Temasec) οφείλεται το 60% του ΑΕΠ των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2011).
katatheseisonline.blogspot.gr