Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού θα επιδεινώσει την τρέχουσα δημοσιονομική κρίση και την κρατική υπερχρέωση, εκτός αν οι χώρες εφαρμόσουν αλλαγές στην αγορά εργασίας και τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, σύμφωνα με μια έκθεση του οίκου αξιολόγησης «Φιτς».
Σύμφωνα με τον οίκο «Φιτς», η «ηλικιακή ωρολογιακή βόμβα» θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και την δανειακή αξιοπιστία των ΗΠΑ, υποβαθμίζοντάς την κατά τουλάχιστο μια κλίμακα,αποκλειστικά λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού ως το 2030.
Συνολικά η «αναλογία εξάρτησης ηλικιωμένων» του «οργανισμού οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης» (ΟΟΣΑ), του ομίλου των πλουσίων κρατών που εδρεύει στο Παρίσι, αναμένεται να έχει εκτοξευτεί ως το 2050 από το περσινό 14% σε πάνω από 33%. Ο δείκτης συγκρίνει τον πληθυσμό όσων είναι άνω των 64 ετών με εκείνον όσων είναι από 15 ως 64.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως οι δημογραφικές τάσεις θα επιβαρύνουν τον μέσο κρατικό προϋπολογισμό κατά 0.6% του ΑΕΠ την επόμενη οκταετία και κατά 4.9% ως το 2050.
«Χωρίς μεταρρυθμίσεις για την σταθεροποίηση των υπόλοιπων δαπανών των κρατικών προϋπολογισμών, μακροπρόθεσμα οι δημογραφικές τάσεις θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε ισχυρότερες δημοσιονομικές πιέσεις», αναφέρει ο «Φιτς».
Μερικές περιοχές ή κράτη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε αρνητικές δημογραφικές τάσεις, χαμηλότερα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, μεγαλύτερα προσδόκιμα επιβίωσης και μεγαλύτερες συνταξιοδοτικές προσδοκίες.
Σύμφωνα με την έκθεση, ιδιαίτερα απειλούνται τα ευρωπαϊκά κράτη. Χωρίς μεταρρυθμίσεις, το μέσο δημοσιονομικό έλλειμμα των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 7% του ΑΕΠ λόγω στις αυξημένες ασφαλιστικές και δημοσιονομικές δαπάνες, εκτιμά ο οίκος «Φιτς».
Αν δεν ληφθούν επιδιορθωτικά μέτρα για να ελαφρύνει το αυξανόμενο δημοσιονομικό κόστος της γήρανσης του πληθυσμού, ο βαθμός δανειακής αξιοπιστίας του αναπτυγμένου κόσμου, που ήδη βρίσκεται υπό πίεση λόγω της οικονομικής κρίσης, θα υποστεί αρνητικές εξελίξεις.
Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να γίνεται αισθητό την επόμενη δεκαετία. Το μοντέλο του «Φιτς» προβλέπει ως το 2030 μείωση της δανειακής αξιοπιστίας κατά 1.5 κλίμακα στις πιο ευάλωτες δημογραφικά χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ.
«Η ανάληψη μέτρων είναι πιο επείγουσα στις Ιαπωνία, Ιρλανδία και Κύπρο, ενώ χωρίς μεταρρυθμίσεις τις σημαντικότερες επιπτώσεις θα υποστούν το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Σλοβενία», συνεχίζει η έκθεση του «Φιτς».
Μολοταύτα, η περιφέρεια της ΕΕ εμφανίζεται πιο προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δημογραφικής πρόκλησης, καθώς η κρίση της ευρωζώνης εξανάγκασε ήδη τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μη λαοφιλείς αλλαγές στα συνταξιοδοτικά συστήματα και την αγορά εργασίας.
Επί παραδείγματι, οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στις κρατικές δαπάνες της Πορτογαλίας το 2003 εκτιμάτο σε σχεδόν 10% του ΑΕΠ, αλλά μετά τα μέτρα λιτότητας μειώθηκε στο 0.2%.
«Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα ουσιαστικά εξουδετέρωσαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού στα δημόσια οικονομικά στις χώρες αυτές» προσθέτει η έκθεση.
πηγή:ppol.gr