30/1/13

Οι αναδυομενες αγορες πρωταγωνιστούν στην οικονομία την επόμενη 50ετία

Ο ΟΟΣΑ «βλέπει» τις αναδυόμενες ως πρωταγωνίστριες της ερχόμενης 50ετίας
Δραματική μετατόπιση του κέντρου βάρους στην παγκόσμια οικονομία «βλέπει» μέσα στην ερχόμενη 50ετία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες με τίτλο Looking to 2060: A Global Vision of Long-Term Growth. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες οικονομίες θα αποσπούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ τα διαφορετικά μοτίβα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης θα οδηγήσουν σε δραστικές αλλαγές στο σχετικό μέγεθος των οικονομιών. Ετσι, ήδη από το 2016, οι ΗΠΑ θα δώσουν τη θέση τους στην Κίνα ως κορυφαία οικονομία του κόσμου, ενώ αργότερα το ΑΕΠ της Ινδίας θα ξεπεράσει και εκείνο με τη σειρά του το αμερικανικό. Από κοινού, οι δύο ασιατικοί γίγαντες θα ξεπεράσουν τις οικονομίες όλου μαζί του G7. Οσο για τους γηράσκοντες παίκτες «βαρέων βαρών», όπως η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη, σταδιακά θα υποχωρήσουν στην κατάταξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, προς όφελος χωρών με νεότερο πληθυσμό, όπως η Ινδονησία και η Βραζιλία.

Στην έκθεση τονίζεται η σημασία της γήρανσης ως παράγοντα μείωσης του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στις περισσότερες χώρες και ο ρόλος της μετανάστευσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας. «Η οικονομική κρίση που βιώσαμε την τελευταία πενταετία θα ξεπεραστεί τελικά, όμως ο κόσμος που κληρονομούν τα παιδιά και τα εγγόνια μας ίσως είναι εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας», παραδέχεται ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. «Καθώς οι μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές θα καταλαμβάνουν πιο εξέχουσα θέση στην παγκόσμια οικονομία, θα αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις ώστε να διασφαλίσουμε έναν ευημερούντα και βιώσιμο κόσμο για όλους. Η παιδεία και η παραγωγικότητα θα είναι οι βασικοί κινητήρες της μελλοντικής ανάπτυξης και θα πρέπει να γίνουν προτεραιότητες πολιτικής παντού».
Ανάπτυξη 3% ετησίως
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η κρίση, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 3% ετησίως για την ερχόμενη 50ετία. Η ανάπτυξη θα στηρίζεται σε συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στο αυξανόμενο μερίδιο αναδυόμενων χωρών με σχετικώς ταχεία ανάπτυξη στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Η ανάπτυξη εκτός ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να ξεπερνά εκείνη των χωρών εντός του. Ο κ. Γκουρία επισημαίνει, πάντως, ότι «οι προβλέψεις δεν είναι χαραγμένες στην πέτρα. Γνωρίζουμε ότι οι τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να τονώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες». Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μετατόπιση του κέντρου βάρους στην οικονομία θα βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο των αναδυόμενων χωρών, με το κατά κεφαλήν εισόδημα να υπερτετραπλασιάζεται στις φτωχότερες χώρες ώς το 2060 και να προσεγγίζει εκείνο των ανεπτυγμένων. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες διασυνοριακές αποκλίσεις θα παραμείνουν. Η Κίνα, π.χ., θα βιώσει υπερεπταπλασιασμό του κατά κεφαλήν εισοδήματός της τα ερχόμενα 50 χρόνια, όμως το βιοτικό επίπεδό της θα παραμείνει μόλις στο 60% των μεγάλων χωρών. Αντίστοιχη ανάπτυξη θα έχει η Ινδία, με το κατά κεφαλήν εισόδημα όμως στο 25% των ανεπτυγμένων χωρών. Oι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο κατά 16%, ώς το 2060.
                                                                 www.xsmoney.gr




πηγή:kathimerini.gr