29/1/13

50% της σύνταξης θα λαμβάνεται μέχρι της έκδοσης της κύριας σύνταξης


Ανέκρουσε πρύμναν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας μετά την αποκάλυψη της «Ε», και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό τους, ότι σχεδιάζεται προσυνταξιοδοτικό καθεστώς για 200.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται στο κατώφλι της συνταξιοδότησης, οι οποίοι θα λαμβάνουν το 50% της σύνταξης που τους αναλογεί μέχρι την έκδοση της κύριας, με στόχο να εξοικονομούνται 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Το θέμα θα προωθούνταν συνολικά για όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τις επόμενες μέρες και, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, θα υπάρξει «παράταση στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι την 1/1/2014, ενώ στη συνέχεια το ζήτημα θα επανεξεταστεί».
Για το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ ενδέχεται να ισχύσει προσυνταξιοδοτικό ίσο με το 50% της κύριας σύνταξης, καθώς στα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία προϋπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται παρά μόνο στο ΙΚΑ και μόνο για τις περιπτώσεις των κατώτατων συντάξεων, όπου χορηγείται ποσό της τάξης των 390 ευρώ.
Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για συντόμευση του χρόνου απονομής των συνταξιοδοτικών πράξεων, η αναμονή παίρνει συνεχώς την ανιούσα, καθώς χρειάζονται από 12 μήνες έως 5 χρόνια για την απονομή της σύνταξης.




πηγή:enet.gr