23/5/15

Φόρος και στις καταθέσεις?

Σκέψεις για φόρο ακόμα και στις καταθέσεις

Εκτός από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών - Κατηγορηματική διάψευση από το ΥΠΟΙΚ 

Μικρή πρόοδο για μία συμφωνία γρήγορα βλέπουν οι δανειστές στις συζητήσεις στο Brussels Group, την ώρα που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει μπει μία σειρά προτάσεων για δημοσιονομικά μέτρα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής εκτός από το τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, η κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής κάποιου φόρου στις καταθέσεις, 

από ένα ύψος και πάνω.
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μία πλήρης συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι μακρυά ακόμα με τα περιθώρια πλέον για την ελληνική πλευρά από την άποψη της χρηματοδοτικής κατάστασης να είναι οριακή.

Στελέχη του υπ. Οικονομικών έλεγαν χθες ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην εφαρμογή μέτρων που η Αθήνα δύσκολα μπορεί να αποδεχτεί και τα οποία θεωρεί υφεσιακά.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ζητούν υψηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από ό,τι θεωρεί εφικτό η ελληνική πλευρά. Για το 2015, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να κινηθεί κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016 να αυξηθεί στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και για το 2017 και μετά στο 3,5% του ΑΕΠ ετησίως. «Οι δανειστές εμμένουν σε υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα» αναφέρουν από το ΥΠΟΙΚ. Γεγονός το οποίο αυξάνει την ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚΤο υπουργείο Οικονομικών πάντως αποκλείει αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και την επιβολή φόρου στις καταθέσεις.
Σε σχετική ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά το σχετικό δημοσίευμα και σημειώνει ότι «τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι προς την κατεύθυνση της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών».
Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επικαλούνται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσων με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση συζητά την αύξηση του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αλλά και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις καταθέσεις από ένα ύψος και πάνω.
                     www.xsmoney.gr
protothema.gr