12/5/15

WSJ: Το ΔΝΤ εξετάζει έκτακτα σχέδια για ελληνική χρεοκοπία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εργάζεται με τις εθνικές αρχές στη νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω στην κατάρτιση έκτακτων σχεδίων σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του Ταμείου.
Πρόκειται για μια σπάνια δημόσια ομολογία πως οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ενός «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, παρατηρεί η WSJ.Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ελληνικές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα χρηματοπιστωτικά συστήματα γειτονικών χωρών της Ελλάδας. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ της Alpha Bank, ΑΛΦΑ της Πειραιώς και
της Eurobank κατέχουν του 22% περίπου των τραπεζικών assets. Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντονη παρουσία στη Ρουμανία, την Αλβανία και τη Σερβία.
«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Γιοργκ Ντεκρέσιν, υποδιευθυντής τουΔΝΤ για την Ευρώπη, προσθέτοντας: «Μιλάμε μαζί τους για τα έκτακτα σχέδια που διαθέτουν, για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στοΠΛΑΙΣΙΟ των συζητήσεων αυτών, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους εθνικές τράπεζες, σε περίπτωση που η χρηματοδότηση για τις μητρικές τους διακοπεί ξαφνικά, και πως οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.
Όπως παρατηρεί η WSJ, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της σημειώνουν αργή πρόοδο, παρά τις προειδοποιήσεις Ελλήνων αξιωματούχων πως η κυβέρνηση ξεμένει από ρευστό. «Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε υπεύθυνο χάραξης πολιτικής να μην ανησυχεί σε αυτό το στάδιο», ανέφερε ο κ. Ντεκρέσιν.                                            
                                                         www.xsmoney.gr
naftemporiki