9/2/15

Η Moody΄s υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση και των πέντε ελληνικών τραπεζών, ενώ έθεσε όλες τις αξιολογήσεις υπό παρακολούθηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Ειδικότερα, η Moody΄s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς σε Caa2 από Caa1, της Εθνικής Τράπεζας σε Caa2 από Caa1, της Alpha Bank σε Caa2 από Caa1, της Eurobank Ergasias σε Caa3 από Caa2 και της Attica Bank σε Caa3 από Caa2.

Όλες οι αξιολογήσεις τοποθετήθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης για περαιτέρω υποβάθμιση, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο οίκος.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί την απόφαση της Moody΄s να θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση Caa1 της Ελλάδας σεκαθεστώς παρακολούθησης για υποβάθμιση στις 6 Φεβρουαρίου.

Η υποβάθμιση οδηγείται από την άποψη της Moody΄s για μειωμένη πιθανότητα συστημικής στήριξης δεδομένης:
-    Της αυξημένης αβεβαιότητας όσον αφορά την ικανότητα της κυβέρνησης να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές εγκαίρως ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστότητα και χρηματοδότηση και 
-    Την πιθανή μείωση της ικανότητας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης.

Ο οίκος σημειώνει ότι θα αξιολογήσει τις μεγάλες πιέσεις στη χρηματοδότηση και ρευστότητα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες. Επισημαίνει ακόμη ότι θα εξετάσει την άμεση έκθεση των τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο και τον αντίκτυπο από την αποδυνάμωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στην ποιότητα του ενεργητικού και τη φερεγγυότητα.

Υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση ο ΟΤΕ

Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε σήμερα υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την πιστοληπτική αξιολόγηση Ba3 του ΟΤΕ.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την κίνηση της Moody΄s να θέσει υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση Caa1 των ελληνικών ομολόγων, αναφέρει ο οίκος.



capital.gr