22/11/18

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα εγκυμονεί και κινδύνους για τους καταθέτες

«Αν τα κεφάλαια (σ.σ. για το όχημα ειδικού σκοπού) που θα χρειάζονται θα είναι πολλά τότε από κάπου πρέπει να βρεθούν και ένας από τους τρόπους είναι το κούρεμα καταθέσεων» δήλωσε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Πειραιά
glez-them1Για την κατάσταση των τραπεζικών μετοχών μίλησε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής του πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Γκλεζάκος αναπτύσσοντας τους πιθανούς κινδύνου για τους καταθέτες σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης.
Αρχικά παρατήρησε ότι ο επενδυτές πουλάμε μετοχές «γιατί δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα.

 Οι τράπεζες μας έχουν μπει σε τοπίο ομίχλης, κανείς δεν ξέρει που θα 
βγάλουν τα συσσωρευμένα προβλήματα».

Σημείωσε, δε, ότι «από το 2010 η χρηματοδότηση των τραπεζών είναι αρνητική που σημαίνει ότι όχο μόνο δεν δίνουν χρήματ αλλά παίρνουν και αυτά που έδωσαν».

«Για να προλάβουν την ανακεφαλαιοπίηση τρέχουν να αντλήσουν χρήματα από τα κόκκινα δάνεια» υποστήριξε ο κ. Γκλεζάκος και συμπλήρωσε μιλώντας για το οχημα ειδικού σκοπού που συζητείται: Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει το εξής, θα βάλετε σε ένα όχημα ειδικού σκοπού, μια εταιρεία, 40 δισεκατομμύρια από τα κόκκινα δάνεια για τα οποία έχετε βάλει στην άκρη τα είκοσι, άρα αυτά σας κοστίζουν είκοσι. Η εταιρεία θα τα πάρει, θα εκδώσει ομόλογα έναντι αυτών και τα λεφτά που θα πάρει απ τα ομόλογα θα σας τα δώσει πίσω, ευελπιστώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπουν γύρω στα δεκαπέντε δισεκατομμύρια στις τράπεζες. Εκεί γίνεται μια κουβέντα πάνω σε αυτό που κάπου ελπίζουμε να καταλήξει ώστε να αποφύγουμε την ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα είναι πάρα πολύ άσχημη και για τους φορολογούμενους αλλά θα εγκυμονεί και κινδύνους για τους καταθέτες».

Διευκρινίζοντςα τι εννοεί, ο κ. Γκλεζάκος είπε ότι« αν τα κεφάλαια που θα χρειάζονται θα είναι πολλά τότε από κάπου πρέπει να βρεθούν και ένας από τους τρόπους είναι το κούρεμα καταθέσεων».
                                           
                                       www.xsmoney.gr

protothema.gr