4/9/13

Εξοδος από το ευρώ και ανατροπή Σαμαρά μετά τις γερμανικές εκλογές ?

ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ, ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Μπαράζ αρνητικών δηλώσεων σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας προκαλούν οι χθεσινές αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα διάσωσης και νέο πακέτο δανεισμού κι ενώ κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνδυάζουν την εξέλιξη αυτή με το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει παρά το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι Κρούγκμαν, Ρουμπινί  και Βαρουφάκης σπεύδουν, σήμερα, να περιγράψουν αυτές τις δυσοίωνες προοπτικές μη αποκλείοντας την ανάγκη να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
Βαρουφάκης: Η Μέρκελ είχε δίκιο- Δεν έπρεπε να μπούμε στην Ευρωζώνη έτσι όπως λειτουργεί
Ο γνωστός καθηγητής πολιτικής οικονομίας Γιάννης Βαρουφάκης είναι ένας από τους οικονομολόγους ο οποίος έχει ταχθεί εδώ και πολύ καιρό υπέρ της παραμονής στο ευρώ, αλλά χωρίς την ολοένα και αυξανόμενη ύφεση και λιτότητα.
Ωστόσο σε κείμενο του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως ορθώς η Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει εισέλθει στην Ευρωζώνη, καθώς όπως αναφέρει «Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες της περιφέρειας αλλά και η Γαλλία, δεν είχαν εξαρχής καμία τύχη να επιβιώσουν στο ευρώ χωρίς να γίνει κάποια μεγάλη καταστροφή στην
Ευρωζώνη. Κοινώς, ένα κοινό νόμισμα χωρίς έναν επιπρόσθετο μηχανισμό στήριξης μπορεί να επιβιώσει μόνο σε χώρες οι οποίες έχουν πλεόνασμα. Με αυτό το σκεπτικό, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να αποτελείται μόνο από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης.
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο γνωστός οικονομολόγος υποστηρίζει πως η Ελλάδα δέχεται σωρεία κατηγοριών για την οικονομική κρίση και την απειλή την οποία αποτελεί, επειδή «ήταν η πρώτη οικονομία η οποία αποκάλυψε το κοινό μυστικό, πως η Ευρωζώνη είχε κακό σχεδιασμό», ενώ αποκαλεί την ελληνική οικονομία «αποδιοπομπαίο τράγο».
Μόνη λύση για τον κ. Βαρουφάκη, είναι «να ειπωθεί η αλήθεια μέσα στην Ευρώπη: Πως η ελληνική Πολιτεία είναι αναξιόπιστη, πως τα νέα πακέτα στήριξης έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς κλεπτοκρατίας των τραπεζών και πως η τετραπλή κρίση (τράπεζες, επενδύσεις και φτώχεια), δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με νέα δάνεια κάτω από τον βραχνά της λιτότητας».
Κλείνοντας το άρθρο του, ο γνωστός οικονομολόγος επισημαίνει πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει δύο φορές και πάει για τρίτη», ενώ εκφράζει επιφυλάξεις για την επιβίωση του ευρώ εάν συνεχίσει να ακολουθείται αυτή η πολιτική.
Ρουμπινί: Η κυβέρνηση Σαμαρά απειλείται με κατάρρευση μετά τις γερμανικές εκλογές
Το δεύτερο «χτύπημα» το οποίο προβλέπει πολιτική αστάθεια έρχεται από τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί- ή αλλιώς τον «Δόκτορα της Καταστροφής». Σε άρθρο του, ο Ρουμπινί προβλέπει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς εάν σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού η Ανγκέλα Μέρκελ, «οι τωρινές γερμανικές πολιτικές όσον αφορά την κρίση στην Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αλλάξουν, παρά το γεγονός ότι υπάρχου κόπωση στην περιφέρεια από την συνεχή λιτότητα, αλλά και στον πυρήνα της από τα συνεχή πακέτα διάσωσης».
Η «κόπωση» αυτή, θα δημιουργήσει σοβαρή πολιτική αστάθεια στην Ευρωζώνη υποστηρίζει ο Ρουμπινί και αναφέρει πως είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει η Ιταλική κυβέρνηση, αλλά και η Ελληνική.
Κρούγκμαν: Η Ελλάδα δεν θα επανακάμψει όσο είναι στο ευρώ και όσο η Τρόικα συνεχίζει αμείλικτη
Σειρά στην αμφισβήτηση της πολιτικής λιτότητας και της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, παίρνει ο Πολ Κρουγκμαν, ο οποίος συγκρίνοντας την χρεοκοπία της Ινδονησίας το 1997 και την αντίστοιχη της Ελλάδας αναφέρει πως η Ινδονησία ανέκαμψε, ενώ η Ελλάδα μετά την παρέμβαση της Τρόικα και του ΔΝΤ και την επιβολή αυστηρής λιτότητας «βυθίστηκε» στο χρέος και την ύφεση και υποστηρίζει πως όσο η Ελλάδα είναι στο ευρώ και συνεχίσει να ακολουθεί τις πολιτικές περικοπών δεν πρόκειται να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Θυμηθείτε τι είχε πει η κ.Αρβελερ:Εχετε κράτος μέχρι το Σεπτεμβριο του 2013 ...δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω 
                          
                                          www.xsmoney.gr
 anatropinews.gr