ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
Με βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει η συμπολίτευση στη Βουλή, με αποτέλεσμα ο Αντ. Σαμαράς να αναγκάζεται να κυβερνά με εκβιασμούς και απειλές βουλευτών, αλλά και με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις παρακάμψης του Κοινοβουλίου, ενόψει και των νέων μέτρων που δρομολογούνται για το φθινόπωρο. Την ίδια στιγμή, παρά την "αποφασιστικότητα" του πρωθυπουργού να τηρηθούν κατά κεραίαν όλα τα "μνημονιακά" προαπαιτούμενα, οι δανειστές εφαρμόζουν νέο δόγμα "μηδενικής ανοχής", δημιουργώντας πλήθος ερωτημάτων στο Μέγαρο Μαξίμου.
"Καλά, να μας ρίξουν θέλουν; Είναι σοβαροί;". Η... ρητορική ερώτηση εκφράστηκε από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης, όταν εκλήθη να σχολιάσει την είδηση πως η Γερμανία μπλοκάρει την εκταμίευση της υποδόσης, επειδή δεν είχαν ικανοποιηθεί και τα 22 προαπαιτούμενα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τετάρτη, το Βερολίνο "μπλόκαρε" -έστω και για ένα 24ωρο- την απόφαση εκταμίευσης στο Euroworking group για... 80 δημοσίους υπαλλήλους,
που έλειπαν από τις λίστες διαθεσιμότητας. Κάπως έτσι, οι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών εκπαιδευτικοί "θυσιάστηκαν" στον βωμό των δανειστών και της γερμανικής αδιαλλαξίας, ενώ η κυβέρνηση βρέθηκε να νομοθετεί "κατ' απαίτηση της τρόικας", όπως παραδέχθηκε κυνικά και... αφοπλιστικά ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου.

Το "άδειασμα" των Γερμανών

Η στάση που επέδειξε το Βερολίνο, παρά την πρόσφατη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, αποσυσπειρώνει απολύτως τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, καθώς το κλίμα μεταξύ των συμπολιτευόμενων βουλευτών είναι βαρύ. Αυτό διότι, μετά την ουσιαστική κατάρρευση της επικοινωνιακής εκστρατείας περί το "success story", πλέον καταρρέει και το επιχείρημα Σαμαρά ότι "οι εταίροι μας αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας". Αντιθέτως, τα στελέχη του Euro Working Group, κατ' εντολήν των κυβερνήσεών τους και, κυρίως, για τις ανάγκες της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, έδειξαν με τη στάση τους ότι πλέον το καθεστώς "επιτήρησης" της Ελλάδας περνά σε νέο στάδιο: τελειώνουν οι "πολιτικές εκθέσεις" της τρόικας και ξεκινά η περίοδος "πρώτα αποτελέσματα και μετά χρήματα". Αυτό, δηλαδή, για το οποίο διαβεβαιώνει η καγκελάριος Μέρκελ τους δυνητικούς ψηφοφόρους της, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί.

Κενό χρόνου

Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται και στελέχη που ανήκουν στον "πρωινό καφέ" του Μαξίμου, είναι να υπάρξει "κενό χρόνου" μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πολιτικής σκηνής. Να κινδυνεύσει, δηλαδή, ο Αντ. Σαμαράς να... πέσει πριν πέσει η αυλαία των γερμανικών εκλογών και αποφασίσει το Βερολίνο να δει τα πράγματα από την αρχή -αν το κάνει κι αυτό. Εξάλλου, ήδη, η "αποφασιστικότητα" του πρωθυπουργού, όπως αυτή διαφημίζεται από υπουργούς και συνεργάτες του, να τηρήσει κατά κεραίαν τις δεσμεύσεις διαμορφώνει το πεδίο για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και κοινωνικές συγκρούσεις. Ειλημμένη απόφαση αποτελεί να προωθηθούν ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου οι 12.500 "προγραφές" δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στις 20 του ίδιου μήνα θα ξεκινήσει νέο κύμα απολύσεων μέσω "διαθεσιμότητας", προκειμένου να απομακρυνθούν ώς τα τέλη του έτους 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η προώθηση των απολύσεων "εδώ και τώρα" έχει ήδη βγάλει στον δρόμο, καλοκαιριάτικα, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δημοτικούς υπαλλήλους και όλα δείχνουν ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι δύο καυτοί και πολιτικά καθοριστικοί μήνες.
 Απειλές και ανασφάλεια
Ο κοινωνικός αντίκτυπος των προωθούμενων μέτρων, αλλά και η κατ' ουσίαν σκληρότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τη συμπολίτευση να κινείται στην κόψη του ξυραφιού. Μία μόλις εβδομάδα μετά την "απειλή" Μπαλτάκου πως "αν καταψηφιστεί ένα σημαντικό άρθρο νομοσχεδίου, θα πάμε την άλλη μέρα σε εκλογές", δύο "γαλάζιοι" βουλευτές (Ν. Κακλαμάνης, Δ. Κυριαζίδης) δήλωσαν παρόντες, με αποτέλεσμα να ζητήσει ο Αντ. Σαμαράς από τον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Θ. Μπούρα να τους απειλήσει με διαγραφή.
Παράλληλα, ο Ευ. Βενιζέλος μάζεψε τους δικούς του υπουργούς και υφυπουργούς και τους κάλεσε να ενημερώνουν και να μην αιφνιδιάζουν τους βουλευτές, ώστε να μην υπάρξει διαρροή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες κοινοβουλευτικού "ατυχήματος" είναι ιδανικότερες παρά ποτέ -κι όλα αυτά, δύο μήνες πριν ο Αντ. Σαμαράς κληθεί από τους δανειστές να περάσει κι άλλα σκληρά μέτρα, δίκην νέου Μνημονίου.
                                   www.xsmoney.gr
avgi.gr