17/5/13

Σφίγγει ο κλοιός στην Συρία από Ομπάμα-Ερντογάν


Ομπάμα - Ερντογάν σφίγγουν τον κλοιό στη Συρία
Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν για όλα και συμφώνησαν για τη Συρία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφωνούν στη συνέχιση των πιέσεων με σκοπό να εκδιωχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη στη Συρία», δήλωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ενώ ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα, αλλά και τη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο.
Η κατάσταση στη Συρία, η τρομοκρατία-ασφάλεια, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς το
Sκαθεστώς της Συρίας για να φύγει ο Άσαντ, ενώ ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ήταν το πρώτο θέμα της συζήτησής τους.
Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι τα δύο έθνη έχουν "κοινό συμφέρον στην ειρήνη", και πως επιθυμία τους είναι η "εξομάλυνση των σχέσεων" της Τουρκίας με το Ισραήλ.
Ο Αμερικανός ηγέτης πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την κρίση στη Συρία ώστε να τελειώσει η "τυραννία του Άσαντ" και για τον "τερματισμό της αιματοχυσίας" και πως "η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο σε αυτή τη διαδικασία".
"Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία", είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια "για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου".
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι υπάρχει "μια ισχυρή συνεργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη" μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο Ομπάμα για τους πρόσφυγες από τη Συρία στην Τουρκία και για την χρήση χημικών όπλων.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι θα συνεχίσουν και απόψε τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια δείπνου και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τη συριακή αντιπολίτευση, καθώς και την Τουρκία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι πιέσεις στον 'Ασαντ, με τελικό στόχο τη δημοκρατία και την ειρήνη στη Συρία και επανέλαβε τη θέση του για τα χημικά όπλα, σημειώνοντας ότι τα αποδεικτικά στοιχεία πρέπει να υποβληθούν στη διεθνή κοινότητα.
Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι σε "πλήρη συμφωνία" με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία και ότι συμφώνησαν ότι οι τρομοκράτες δεν θα πρέπει να έχουν την εξουσία στη Συρία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο και για "κοινό αγώνα" των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στα κοινά συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά και σε άλλα θέματα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, τονίζοντας ότι οι εμπορικές τους συναλλαγές αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία και πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα επισκεφθεί τη Γάζα, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ίσως να πραγματοποιήσει την επίσκεψη τον Ιούνιο και θα μεταβεί επίσης στη Δυτική Όχθη και πως μια τέτοια επίσκεψη δεν σημαίνει ότι υποστηρίζει τον ένα ή το άλλο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην ειρηνευτική διαδικασία και θα συμβάλει στην ενότητα.
Οι κ.κ. Ομπάμα και Ερντογάν αναφέρθηκαν στην ανάπτυξη και ενίσχυση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων με έμφαση στον οικονομικό-εμπορικό τομέα, με τον Τούρκο πρωθυπουργό να αναφέρει ότι "στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων".
Για το Κυπριακό, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι το έθεσε στη συζήτηση και ότι "πάντα υπάρχει ευκαιρία" για την επίλυσή του, όπως είπε.
                                        www.xmoney.gr
imerisia.gr