17/5/13

''Έκαναν την Ελλάδα πειραματόζωο της Ευρωζώνης''


'Το Μνημόνιο απέτυχε την Ελλάδα εξαιτίας της τρόικας αλλά και επειδή η ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για την κρίση'' είναι το ''ζουμί'' της έκθεσης του έγκυρου Ινστιτούτου Bruegel , που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.







Με τα χειρότερα λόγια για την τρόικα και την ευρωζώνη καταλήγει η έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel με τίτλο «Μια πρώτη αξιολόγηση για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τις χώρες της ευρωζώνης» την οποία υπογράφουν οι γνωστοί οικονομολόγοι Ζαν Πιζανί-Φερί, Αντρέ Σαπίρ και Γκούντραμ Βουλφ.

''Προτού ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου καλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ζητήσει τη βοήθειά του, λίγη σημασία είχε δοθεί στην πιθανή φύση των κρίσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης, αλλά και του δυνητικού ρόλου της οικονομικής βοήθειας.
Οι κρίσεις που εκτυλίχθηκαν από το 2010 και μετά βρήκαν την ΟΝΕ

απροετοίμαστη, ενώ η Ελλάδα υποφέρει ακόμη από το ότι ήταν η πρώτη χώρα που βρέθηκε σε ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης που ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μια κρίση''.

Δριμύ είναι το κατηγορώ που εξαπολύουν στην τρόικα τόσο για τις εκτιμήσεις της για την ικανότητα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας όσο και για τα προγράμματα της που απέτυχαν οικτρά με αποτέλεσμα τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας.

Βέβαια το κορυφαίο συμπέρασμα από το Ινστιτούτο Bruegel είναι πως ''η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο της ευρωζώνης''.
Εκτιμούν επίσης πως άργησε πολύ να γίνει η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που το πλήρωσαν από την τσέπη τους οι έλληνες φορολογούμενοι.

Οι οικονομολόγοι του Bruegelκαταλήγουν ότι ''οι εικασίες σχετικά με μια πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ έχουν μειωθεί και η ανάσχεση (ακόμη και αναστροφή) των εκροών καταθέσεων επιτρέπει στην κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην εγχώρια ημερήσια διάταξη. Ωστόσο η βραχυπρόθεσμη οικονομική προοπτική παραμένει ζοφερή''.
                                                 www.xsmoney.gr