21/5/13

ΟΙ καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώνουν τη χρεωκοπια μιας τράπεζας.

Μ. Μπαρνιέ στην «Κ» : Οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώνουν τη χρεοκοπία μίας τράπεζας
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Μισέλ Μπαρνιέ, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίες ως γνωστόν δεν καλύπτονται από την εγγύηση του κράτους, θα «επιστρατεύονται» σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έπεται, μόνο στην περίπτωση που τα κεφάλαια δεν επαρκούν. Ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ είναι ξεκάθαρος. Και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς παγίωση του «κυπριακού» μοντέλου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί δεδομένο ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο. Ο Γάλλος αξωματούχος υποστηρίζει ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού.
Στο μεταξύ, η Γερμανία φαίνεται ότι θα επιχειρήσει μια επίθεση γοητείας προς τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο, όπως προκύπτει από συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του Βερολίνου, την εβδομάδα που πέρασε. Σε ό,τι αφορά δε στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η γερμανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει για τη δέσμευσή της να υλοποιήσει στο ακέραιο τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται νέα ελάφρυνση του χρέους μόλις η χώρα μας κλείσει ένα οικονομικό έτος με πρωτογενές πλεόνασμα. Η υπομονή του ΔΝΤ, πάντως, δείχνει να εξαντλείται.

                                          www.xsmoney.gr

kathimerini.gr