21/4/13

Κούρεμα καταθέσεων στις χώρες του νότου


Η συνέντευξη του κ.Σόιμπλε στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche, είναι ενδεικτική των προθέσεων του Βερολίνου να διαλύσει τις οικονομίες των χωρών του Νότου και να αναγκάσει τους καταθέτες να μεταφέρουν τα χρήματα τους σε Γερμανικές τράπεζες.
ΙΣΠΑΝΙΑ, ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, απροκάλυπτα, προανήγγειλε εφαρμογή του μοντέλου του κουρέματος των καταθέσεων, που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, και σε άλλες χώρες των οποίων οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Όπως όλα δείχνουν σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο μπαίνουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ενώ δεν θα πρέπει να θεωρούνται και διασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω από αυτό το ποσό.
Στο στόχαστρο του Βερολίνου έχουν μπει τράπεζες της Ισπανίας που είναι υπερβολικά εκτεθειμένες από τα δάνεια που χορήγησαν και προκάλεσαν τη
φούσκα των ακινήτων στη χώρα της Ιβηρικής.
Ήδη πολλά δάνεια έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται εδώ και 18 μήνες ενώ καθημερινά προστίθενται και άλλοι Ισπανοί που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Όπως όλα δείχνουν, το Βερολίνο χρησιμοποίησε την Κύπρο ως πειραματόζωο, ως ένα πείραμα του θερμοκηπίου.
Τώρα θέλει να εφαρμόσει το ίδιο πείραμα σε μία μεγαλύτερη χώρα, σε ένα μεγαλύτερο μέγεθος ,ως οικονομία, την Ισπανία.
Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί παίζουν με τη φωτιά.
Η βουλιμία, ο επεκτατισμός και ο αυταρχισμός τους μπορεί να οδηγήσουν σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα αποτελέσουν όχι μόνο το τέλος του ευρώ αλλά και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως την ξέραμε.
Η Γερμανία, για κάποιο λόγο, συγκεντρώνει χρυσό και μεγάλα τραπεζικά αποθέματα ρευστότητας εδώ και ένα περίπου χρόνο.
Η επίθεση που δέχθηκε από ΗΠΑ, Ιαπωνία και άλλες χώρες στη σύνοδο των G-20 για την καταστροφική πολιτική που έχει επιβάλει στην Ευρώπη και μεγαλώνει την ύφεση δεν πτοεί το Βερολίνο.
Η πρωτοφανής και κυνική δήλωση του κ.Σόιμπλε είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέο κύμα εκροών στις τράπεζες των χωρών του Νότου και κλίμα αποσταθεροποίησης στις ήδη παραπαίουσες οικονομίες τους.
                                      www.xsmoney