28/3/13


Η αξία του ευρώ θα πέσει κατακόρυφα και θα αγγίξει ακόμα και αυτήν του δολαρίου. Αυτή είναι η πρόβλεψη του Hans Redeker, υψηλόβαθμου στελέχους της Morgan Stanley, και βασίζεται στο πρόβλημα της Κύπρου αλλά και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
redeker morgan stanleyΚατά τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, το ευρώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποτιμηθεί τόσο, ώστε η τιμή του να φθάσει αυτήν του δολαρίου. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί ότι η πολιτική της ευρωζώνης στοχεύει στην εξασθένιση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με σκοπό την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Από την αρχή του έτους η τιμή του ευρώ έχει μειωθεί κατά 2,6%, ιδιαίτερα μετά το πακέτο διάσωσης για την
Κύπρο, το οποίο προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια των καταθέσεων. Στην συνέχιση και ενίσχυση των ίδιων τάσεων προβλέπεται ότι θα συμβάλλει η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, αφού η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ παραμένει ακυβέρνητη.
Ο Redeker, μιλώντας από την Αυστραλία, ισχυρίσθηκε ακόμα, ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα δυσχεράνουν την χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και τις εκεί επενδύσεις. Κατά την απαισιόδοξη πρόβλεψή του, η μακροπρόθεσμη συνέπεια θα είναι η δυσλειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη, αλλά και το πάγωμα της δανειοδότησης και της ανάπτυξης.
«Εντός περίπου δυόμισι ετών μπορεί (το ευρώ) να κινείται κοντά στην ισοτιμία με το δολάριο», λέει το στέλεχος της Morgan Stanley, που δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο το ευρώ να πέσει και κάτω από την τιμή του αμερικανικού νομίσματος.
                         
                                                                 www.xsmoney.gr