14/4/16

Το φιλικό Grexit με συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή είναι η μόνη λύση

Γράφει ο Θεόδωρος Κατσανέβας
Το μαρτύριο της σταγόνας που μας επιβάλλουν οι δανειστές για την παροχή ρευστότητας με το σταγονόμετρο σε αντάλλαγμα την επιβολή ολοένα και σκληρότερων μέτρων λιτότητας, οδηγεί την ελληνική οικονομία σε τραγικά αδιέξοδα. Ήδη η αγορά έχει αποστεωθεί από ρευστότητα και αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά. Τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο η χώρας μας υποχρεούται να αποπληρώσει χρέη ύψους 11 δις (και 19 δις για ολόκληρο το 2016, βλ. σχετικό ιστόγραμμα). Με το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό και με την απόφαση για το Brexit της Μ.Βρετανίας, είναι πολύ πιθανό, προς τα τέλη Ιουλίου, το ελληνικό δημόσιο και οι ελληνικές τράπεζες να μη διαθέτουν ρευστότητα και η χώρα να βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο. Στην περίπτωση αυτή, το τελευταίο που μας χρειάζεται είναι το λεγόμενο Grexident, η απότομη δηλ. αναγκαστική στάση πληρωμών λόγω έλλειψης ρευστότητας, η οποία θα μας οδηγήσει είτε σε παράδοση άνευ όρων σε ακραία σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ή σε μια άναρχη έξοδο χωρίς σχέδιο έξοδο από το ευρώ με συνακόλουθο πανικό και πιθανές τραγικές οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις. Γι αυτό οφείλουμε να έχουμε έτοιμες εναλλακτικές λύσεις για την άρση του αδιεξόδου. Πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο ενός Grexident βρίσκεται μέσα στους σχεδιασμούς του Βερολίνου και αυτό διαφαίνεται από συνδυαστικές πληροφορίες και ενέργειες.
Με ρεαλισμό και γνώμονα το συμφέρον της χώρας, μια μέση εφικτή, έξυπνη λύση είναι η συντεταγμένη, προσωρινή ή μόνιμη, έξοδος της χώρας από το ευρώ. Η πρόταση αυτή παραμένει στο τραπέζι από το ίδιο το κέντρο της σημερινής καταστροφής, το Βερολίνο, που στην περίπτωση του φιλικού Grexit μας προικοδοτεί με 50 δις και στήριξη του νέου εθνικού μας νομίσματος με εγγυημένη υποτίμησή του μέχρι 25%, καθώς κα με αναδιάρθρωση και επιμήκυνση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Το φιλικό αυτό Grexit, η συντεταγμένη και όχι άναρχη μετάβαση στη δραχμή, με νοικοκύρεμα και αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομίας, μπορεί να συνυπάρξει με τη χρήση του ευρώ όπως γίνεται σε πολλές χώρες της ΕΕ αλλά και εκτός αυτής, όπως μεταξύ άλλων, η Πολωνία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Ισραήλ, κλπ. Για την ίδια πρόταση έχουν τοποθετηθεί πολλοί διαπρεπείς οικονομολόγοι και ειδικότερα ο Χανς Βέρνερ Ζιν, ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος της Αγκέλας Μέρκελ. Με το προσωρινό Grexit, θα αποφευχθεί το φαινόμενο
ντόμινο που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης, κάτι που το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχτεί αμαχητί.

"Sponsored links"
pinakas
Σήμερα, η αντίσταση στις Βερολινέζικες συνταγές της ακραίας λιτότητας, διογκώνεται παντού. Όμως, αν η πολιτική αυτή ανατραπεί από την Ελλάδα, θα πέσουν τα προκεχωρημένα “φυλάκια” του Βερολίνου σε Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και αλλού και στο τέλος το ίδιο κεντρικό “κάστρο” των Μερκελ-Σόιμπλε. Στην περίπτωση αυτή, το δάγκωμα του θηρίου στην Ελλάδα πριν ξεψυχήσει θα είναι πολύ οδυνηρό.
Οι διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν με τις χώρες των BRICS, να ισχυροποιούνται στη διεθνή σκακιέρα. Οι ΗΠΑ, επιθυμούν μια ισχυρή Ευρώπη ως προμαχώνα απέναντι στη Ρωσία, αλλά όχι μια πανίσχυρη Γερμανία. Και κάθε άλλο παρά αδιαφορούν για την πιθανή απώλεια της χώρας μας από τη δική της σφαίρα επιρροής. Στη σημερινή χρονική συγκυρία, το προσωρινό Grexit και η συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή, με παράλληλη χρήση του ευρώ και έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, είναι ένα βελούδινο διαζύγιο, που δε θα τραυματίσει τη χώρα μας, εφ’ όσον υπάρχει αμοιβαία συνεννόηση και κατανόηση και ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Είναι πολύ προτιμότερο από “κολοτούμπες”, την επιβολή ακραίων συνταγών λιτότητας που οδηγούν σε απέραντη φτωχοποίηση, μόνιμη οικονομική εξάρτηση και καταστροφή, όπως και από τους ισχυρούς γεωπολιτικούς κινδύνους από ένα άναρχο Grexit.
Στα περιθώρια του παρόντος σύντομου άρθρου δεν μπορεί να γίνει διεξοδική ανάλυση ζητημάτων του χρέους και άλλων πολυποίκιλων θεμάτων που έχουμε παρουσιάσει σε μελέτες, βιβλία και άρθρα μας, όπως και στο πιο πρόσφατο πρόγραμμα των 26 σημείων για τη συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή που διαφέρει από την επικίνδυνη άναρχη μετάβαση. Επισημαίνονται εδώ, βασικές αρχές του φιλικού Grexit όπως, η υποτίμηση της δραχμής κατά 25%, η προστασία των καταθέσεων και των δανειοληπτών σε αναλογία 1: 1, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, το νοικοκύρεμα της οικονομίας, η στοχευμένη ανάπτυξη, η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης με αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η εξυγίανση της δημόσιας διοίκησηw με επιβολή κανόνων αξιοκρατίας και αποτελεσματικότας κλπ..
Η αρχική περίοδος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τον έλεγχο του πληθωρισμού, Γι’ αυτό, απαιτείται διαχειριστική σύνεση με έκδοση χρήματος που δε θα ξεπερνά ένα ορισμένο μέγεθος σε επίπεδα της τάξης του 15-20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους γνωστούς δείκτες Μ2. Απαραίτητη προϋπόθεση, είναι οι αυστηροί έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων, με απαγόρευση της εξαγωγής συναλλάγματος χωρίς εύλογη αιτιολογία. Επί μέρους ζητήματα που θα προκύψουν, μπορεί να αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση σύμφωνα με οργανωμένο σχέδιο. Τα μέτρα αυτά με πολλά άλλα ,μπορούν να οδηγήσουν σε ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, σε μια αναπτυξιακή τροχιά για την ανατροπή του μνημονίου της φτώχειας, της ανεργίας και της υποτέλειας, του απόλυτου οικονομικού αδιεξόδου.
Το Μνημόνιο, ας το εκλάβουμε ως ένα τρανταχτό χαστούκι, ως ένα χρήσιμο μάθημα για να μην επαναλάβουμε τα δικά μας τραγικά λάθη του παρελθόντος και να βγούμε από την πλαστή ευημερία της εύφορης κοιλάδας των δανεικών που μας οδήγησε στην υποτέλεια και η ανευθυνότητα. Απαράβατη προϋπόθεση είναι, η χώρα να κυβερνάται, με την αίσθηση του μέτρου και του δικαίου, με αποτελεσματικότητα, ικανότητα και εντιμότητα, από τους άριστους και όχι τους αρεστούς Ίσως κάπου μας χρειαζόταν ο Γερμανός μας. Αλλά όχι οι Γερμανοί με κατοχική προοπτική. Η ανατροπή του μνημονίου με συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή, προσωρινή ή μόνιμη, με αυτοδύναμη ανάπτυξη και νοικοκύρεμα του κράτους, με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι σήμερα η πλέον εφικτή και αποτελεσματική επιλογή που δεν επιφέρει γεωπολιτικούς κινδύνους.
Το προσωρινό βελούδινο διαζύγιο με προσωρινό ή μόνιμο φιλικό Grexit και συνύπαρξη διπλού νομίσματος ευρώ και δραχμής, είναι η μόνη λύση στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε και το κάνουμε πράξη, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.
                                

                                    www.xsmoney.gr

http://agonaskritis.gr