5/6/15

“H Αθήνα οδεύει προς την έξοδο”

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών βρίσκονται σε σημείο καμπής, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ανοικτά ρήξη ή προσφυγή στις κάλπες, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο.

Με αφορμή την πρόταση της Ελλάδας να πληρώσει εφάπαξ τις τέσσερις δόσεις προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, ο Guardian κάνει λόγο για μια αρνητική στάση που τηρεί η Αθήνα προς του θεσμούς, η οποία την οδηγεί στο Grexit.

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και δανειστών βρίσκονται σε σημείο καμπής, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ανοικτά ρήξη ή προσφυγή στις κάλπες, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο«Η Ελλάδα οδεύει κατευθείαν προς την έξοδο» τιτλοφορείται το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian που αναφέρει ότι η κυβέρνηση «είπε προς το ΔΝΤ ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τη σημερινή δόση των 300 εκατ. ευρώ».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως απάντηση της «θυμωμένης Ελλάδας» έπειτα από το φερόμενο τελεσίγραφο των δανειστών για τη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας, σημειώνει ο Guardian.

«Παρά το γεγονός ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κ. Τσίπρας είχε διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η δόση θα καταβληθεί κανονικά, τελικά αποφασίστηκε να καθυστερήσει η αποπληρωμή, ως ένδειξη άρνησης όλων αυτών των ‘σκληρών μέτρων’ όπως χαρακτηρίζονται, που ζητούν οι δανειστές. Ως εκ τούτου, οι πιθανότητες στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές ολοένα και περιορίζονται» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Guardian.

Το κλίμα είναι βαρύ και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δίλλημα για το εάν θα αποδεχθεί το πακέτο των δανειστών ή εάν θα συμπορευτεί με τη μερίδα του κόμματός του που ζητεί ρήξη, σημειώνει μεταξύ άλλων η βρετανική εφημερίδα.

Παράταση του προγράμματος έως το φθινόπωρο «βλέπουν» οι Γερμανοί 

Την ίδια ώρα, στο ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας ως το φθινόπωρο αναφέρονται γερμανικές εφημερίδες.

Όπως σημειώνουν η Frankfurter Allgemeine και η Die Welt, κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση

συζητείται μια νέα πρόταση. Σύμφωνα με αυτή, το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας αναμένεται να παραταθεί στα τέλη του μήνα ως το φθινόπωρο.

«Τεχνικά αυτό το βήμα δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν έχουμε άλλη δυνατότητα ώστε να περάσει η Ελλάδα το καλοκαίρι», επεσήμαναν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις, όπως αναφέρει η Welt.
Στην περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος, θα δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη FAZ, οι πιστωτές της Ελλάδας επιθυμούν να θέσουν στη διάθεση της Αθήνας ένα μέρος των 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την ανακεφαλαίοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Σε αντάλλαγμα οι πιστωτές θα ζητήσουν, μεταξύ άλλων, προσθέτει η ίδια εφημερίδα, τη μείωση των όλων των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, κύκλοι της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ εκτιμούν ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης μέσα στον Ιούνιο. Γι' αυτό και θεωρούν ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να δοθούν νέα χρήματα στην Ελλάδα.

Πάντως, άλλη πηγή από τις διαπραγματεύσεις δήλωσε στη Welt ότι «ακόμη τίποτε δεν έχει αποφασιστεί». Η εφημερίδα όμως σχολιάζει ότι ένα μέρος του Eurogroup όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή.

Εξάλλου, εξηγεί η Welt, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Άγκελα Μέρκελ επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα της Ελλάδας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς θα ήθελε να αποφύγει να κυριαρχήσει στις συζητήσεις.

Και μάλιστα, σημειώνει η εφημερίδα, η Μέρκελ ενδέχεται να πετύχει τον στόχο της, διότι όπως ακούγεται στους κύκλους των διαπραγματεύσεων υπολογίζουν σε μια συμφωνία ως σήμερα. Επισήμως πάντως αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώνεται.

                                                         www.xsmoney.

zougla.gr