15/3/15

Σχέδιο Μερκελ για κούρεμα καταθέσεων αποκαλύπτει το Spiegel

Εφιαλτικό σχέδιο των Γερμανών για κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο!


Εφιαλτικό σχέδιο των Γερμανών για κούρεμα καταθέσεων όπως στην Κύπρο!Δεύτερο δημοσίευμα - βόμβα στη Γερμανία για το ελληνικό πρόβλημα δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Μετά την ανάλυση που έκανε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου «Euroinsight» και η οποία αναφερόταν σε… ανορθόδοξες λύσεις, ορισμένες πολύ ακραίες, σειρά παίρνει τώρα το περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων. Συγκεκριμένα το περιοδικό τονίζει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit και «μπορεί πολύ καλά να διανοηθεί μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα». Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνη την Άνγκελα Μέρκελ, που επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Ο Σόιμπλε έχει δείξει από καιρό τις προθέσεις του και ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω. Το έδειξε και στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπου πρότεινε την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα,
τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.
Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.
Λέει το περιοδικό: Η καγκελάριος είναι πλέον βέβαιη ότι ενα «Graccident,» ή εξόδος απο ατύχημα, δεν είναι πλέον τόσο ενας κινδύνος.
Οι συμβούλοι της έχουν ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην κρίση της Κύπρου, η οποία παρα τρίχα να φύγει από τη ζώνη του ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ απείλησε να διακόψει την παροχή επείγουσας βοήθειας προς τις κυπριακές τράπεζες, διότι το κοινοβούλιο της χώρας αρνήθηκε να δεχτεί τις απαιτήσεις λιτότητας της ΕΕ.
Οι τράπεζες διέκοψαν τις αναλήψεις για αρκετές ημέρες και επέβαλλαν όρια για αναλήψεις και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό. Αλλά ακόμη και σε μια τέτοια ακραία περίπτωση, υπήρχε ακόμα αρκετός χρόνος για την πολιτική διαδικασία για να συνεχίσει την πορεία του.
Στο τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση ενέδωσε κατά τη διάρκεια μιάς νυχτερινής δραματικής συνεδρίασης.
Ίσως, λένε κάποιοι στη γερμανική κυβέρνηση, η Ελλάδα χρειάζεται ακριβώς μια τέτοια «τελευταία προειδοποιητική βολή.»…
«Η Καγκελαρία είναι βέβαιη ότι ενδεχόμενο “ατύχημα” δεν αποτελεί πλέον μεγάλο κίνδυνο. Οι σύμβουλοι της Μέρκελ, βλέποντας το παράδειγμα της Κύπρου και το γεγονός ότι τελικά η Λευκωσία τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Ε.Ε., ίσως να συμμερίζονται στην άποψη ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια προειδοποιητική βολή», καταλήγει το άρθρο.
Υπενθυμίζεται ότι το «Euroinsight» είχε κάνει λόγο για ανορθόδοξες λύσεις
προκειμένου να αποτραπεί την εξάντληση της ρευστότητας. Αυτές οι λύσεις περιλαμβάνουν αύξηση των ορίων των ομολόγων μικρής διάρκειας που η Αθήνα θα μπορούσε να εκδώσει και να πωλήσει σε ελληνικές τράπεζες, προσωρινό έλεγχο κίνησης κεφαλαίων σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων, καταβολή πόρων από το τρέχον πρόγραμμα νωρίτερα από το προβλεπόμενο και καθυστέρηση της καταβολής των δόσεων στο ΔΝΤ.
                   
                                         www.xsmoney.gr


imerisia.gr