10/5/13

Κούρεμα καταθέσεων ως το τέλος καλοκαιριού


Μάντης κακών αποδείχθηκε τελικά ο Δημήτρης Καζάκης ο γνωστός οικονομολόγος και αναλυτής, ο οποίος υποστήριζε ότι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση και οικονομική καταστροφή τους πολίτες. Τα χρόνια του διεθνούς νομισματικού ταμείου τον επιβεβαίωσαν περίτρανα. 

Ο ίδιος συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση μόνο ανάπτυξη δε θα φέρει στη χώρα και αυτές τις θέσεις σκοπεύει να αναπτύξει στον Έβρο όπου θα περιοδεύσει το Σαββατοκύριακο. Σε Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Φέρες και Αλεξανδρούπολη θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Καζάκης ο γνωστός οικονομολόγος, αναλυτής και συγγραφέας.''Χρυσωρυχεία και ΕΟΖ Επιπτώσεις στην Αν. Μακεδονία και Θράκη'' και ομιλητές θα είναι εκτός από τον κ. Καζάκη και ο Ευάγγελος Λαμπάκης. Μιλώντας στο  ράδιο ΧΡΟΝΟΣ 87.5 FM ο κ. Καζάκης αναφέρθηκε στην κρίση και μίλησε για εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΕΟΖ που προωθείται στην περιοχή μας, καθώς και στις επενδύσεις χρυσού. 

Θεωρείται ότι προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν ότι πήραν τις σωστές αποφάσεις;

-Θα δείτε ότι πολύ σύντομα, ενδεχομένως και πριν περάσει το καλοκαίρι θα προχωρήσουν σε διαδικασία κουρέματος των καταθέσεων στην Ελλάδα. Διότι πολύ απλά ούτε οι κεφαλαιοποιήσεις μπορούν να έχουν αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν συγκεντρώνονται τόσα μεγάλα ενεργητικά σε τόσο λίγες τράπεζες, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και με δεδομένο ότι είναι χρεωκοπημένο το τραπεζικό σύστημα. Να πω μόνο ότι τα τελευταία τρία χρόνια με τα μνημόνια δηλαδή, χρειάστηκε τα τραβήξει 360 δις ρευστότητα από ευρω-σύστημα. Τράπεζες που τραβούν 360 δις ευρώ είναι χρεοκοπημένες πάρα πολλές φορές, όταν η καταθετική τους βάση δεν ξεπερνά τα 160-170 δις ευρώ. Είναι ποτέ δυνατόν αυτές οι τράπεζες να επιβιώσουν; Προσπαθούν να τις κρατήσουν όρθιες και θα φθάσουν στο κούρεμα.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί ανάκαμψης και πρωτογενών πλεονασμάτων; 

-Ακόμα και αν δεχθούμε τη λογική του πρωτογενούς πλεονάσματος, κάτι που είναι παραλογισμός και ειδικά σε συνθήκες ύφεσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι αφαίρεση πόρων από την οικονομία προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν ανακυκλώνει υπέρ της ανάπτυξης ή με τη μορφή εισοδημάτων και επενδύσεων. Τα δίνει στους δανειστές. Σε συνθήκες ύφεσης η λογική είναι  να δώσεις πόρους στην οικονομία και όχι να τις αφαιρέσεις. Με αυτή τη λογική υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης; Όχι. Είναι θέμα κοινής λογικής δηλαδή. Δεν έχει να κάνει με μαντεία για όσους από εμάς υποστήριζαν από την αρχή ότι πάμε σε καταστροφή. Έχει να κάνει με αριθμούς. Φώναζαν οι αριθμοί και γι’ αυτό πέφταμε μέσα στις προβλέψεις. 

Θεωρείται ότι με μειωμένα μεροκάματα και φόρους θα αποκτήσουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικά προϊόντα; 

-Η λογική του ανταγωνισμού δε γίνεται με λογική ανταγωνισμού τιμών. Ο ανταγωνισμός γίνεται σε επίπεδο παραγωγικότητας. Αυτό που κατοχυρώνει μία οικονομία  παγκόσμια είναι η παραγωγικότητα της σε φυσικούς όρους. Δηλαδή πόσα προϊόντα και υπηρεσίες, παράγεις ανά ώρα εργασίας. Αυτό είναι το θέμα. Για να το κάνεις αυτό δεν απαιτείται μόνο ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα εργασίας, αλλά και επενδύσεις στην παραγωγή. Έχεις τελευταίας λέξης τεχνολογίας μηχανήματα, εξοπλισμό, υποδομές, τα κατάλληλα μέσα. Γίνονται επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και δεν το ξέρω; Όχι μόνο δεν το κάνουμε αλλά απαξιώνουμε το καλύτερο εργατικό δυναμικό που έχει η χώρα, δηλαδή τη νεολαία μας που φεύγει στο εξωτερικό. Είναι ποτέ δυνατό μία τέτοια χώρα να γίνει ανταγωνιστική; Όχι. Για κερδοσκόπους και για επιχειρηματίες αρπαχτής ναι είμαστε ανταγωνιστική χώρα.

Άρα τι περιμένουν δηλαδή οι κυβερνώντες; 

-Υπάρχει ένα παραμύθι που συζητούσα με άλλους οικονομολόγους πρόσφατα και στη Γερμανία. Το παραμύθι που πουλά η Μέρκελ και στους Γερμανούς πολίτες και βολεύει πολύ τα κόμματα που στηρίζουν το ευρώ και την ευρωζώνη και είναι το εξής: Να φύγουμε από τη δύσκολη κατάσταση, η Μέρκελ να πάρει τη κυβέρνηση  στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτό βοηθάει την κ. Μέρκελ να επικρατήσει πολιτικά και να τους υποστηρίξει το «απαράτ» τη ευρωζώνης. Αφού φύγουμε από τη δυσκολία των εκλογών μετά βλέπουμε. Μάλιστα έχουν φτιάξει και δύο επιτροπές. Η μία ασχολείται με ένα σχέδιο Μάρσαλ για την  Ελλάδα και τις χώρες του Νότου και η δεύτερη ασχολείται με το χαλάρωμα της πολιτικής λιτότητας. Επειδή μίλησα με οικονομολόγους που απαρτίζουν τις επιτροπές αυτές,  μου είπαν ότι αυτές «βαράν μύγες», είναι εικονικές. 

Τι γνώμη έχετε για την ειδική οικονομική ζώνη και τα χρυσωρυχεία, είναι λύση αυτή για την περιοχή μας; 

-Όχι βέβαια! Εδώ δεν είναι για την Αφρική, που την έχει καταστρέψει. Θα είναι ποτέ λύση για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Αν είναι ποτέ δυνατό;  Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη με το χρυσό στις Σκουριές είναι «de facto» ειδική οικονομική ζώνη. Μάλιστα με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους, γιατί έχει γίνει εκχώρηση εθνικού εδάφους. Δεν είναι μόνο το ζήτημα της οικονομικής επένδυσης και των συνεπειών στην  υγεία, στο περιβάλλον και όλα αυτά. Διότι έχουμε μισθοφόρους  οι οποίοι επιλαμβάνουν την τήρηση της τάξης εναντίον Ελλήνων πολιτών. Αυτό το πράγμα είναι καθαρά στρατιωτική κατοχή, όπως και να το δει κανείς. Από εκεί και πέρα η λογική της ΕΟΖ είναι απομεινάρι της αποικιοκρατίας. 
Όταν  οι αποικιοκράτες έχαναν τα εδάφη τους κάτω από τις εξεγέρσεις των λαών και όλα αυτά που έγιναν τις περασμένες δεκαετίες, κάθισαν και σκέφτηκαν πως θα κρατήσουν τα φιλέτα, χωρίς να έχουν το πρόβλημα της εξέγερσης. Έτσι επινόησαν για πρώτη φορά στην περιοχή του Λονδίνου την ΕΟΖ. Δηλαδή παίρνω το φιλέτο από τη χώρα, αντί να ελέγχω όλη τη χώρα, ένα συγκεκριμένο κομμάτι που με ενδιαφέρει, φέρνω μετανάστες να δουλεύουν εκεί, γιατί ο μετανάστης δεν δένεται με έναν ξένο τόπο αρά δε θα τον υπερασπιστεί. Αυτοί δουλεύουν περιορισμένα, δηλαδή για 6 μήνες έως ένα έτος, τον διώχνω και φέρνω νέους και, σε αυτό το καθεστώς κράτος εν κράτη, όπου δημιουργώ δική μου δημόσια τάξη και ασφάλεια κάνω ότι «γουστάρω».  Αν αυτό το πράγμα αποτελεί ανάπτυξη, κάτω από οποιοσδήποτε όρους, τότε έχουμε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια. 
Μην πάτε μακριά, διαφημίζουν την ΕΟΖ την οποία έχτισαν οι Τούρκοι στα 120 χιλιόμετρα αν θυμάμαι καλά από τα σύνορα της Ελλάδας. Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται εκεί! 

                                                     www.xsmoney.gr

πηγή: xronos.gr