3/4/13

Υποβάθμιση 8 ελληνικών τραπεζών από τον Moody's


Δύο ημέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Moody's, προχώρησε στην υποβάθμιση οκτώ ελληνικών τραπεζών από πλευράς καταθέσεων και ομολόγων (senior debt).
ypovathmisi-8-ellinikon-trapezon-apo-ton-MoodysΠρόκειται για τις εξής τράπεζες: 

- Εθνική Τράπεζα σε Β3 από Ba3 

- Eurobank σε B3 από Ba3 

- Alpha Bank σε B3 από Ba3 

- Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Ba3 

- Αγροτική Τράπεζα σε B3 από B1 

- Τράπεζα Αττικής σε B3 από B1 

- Εμπορική Τράπεζα σε B1 από Baa3 

- Γενική Τράπεζα σε B1 από Baa3 


Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι υποβαθμίσεις αυτές σημειώνονται μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa1 από B1. Οι προοπτικές (outlook) και για τις οκτώ τράπεζες είναι αρνητικές. 

Οι βασικοί παράγοντες για την υποβάθμιση των τραπεζών είναι:

1. Η αυξανόμενη πιθανότητα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αντανακλάται και στη δράση της αξιολόγησης για την Ελλάδα.

2. Ο υψηλός συσχετισμός χρεοκοπίας μεταξύ της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών. Στο δυσμενές σενάριο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα μέσω α) της μείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, η οποία θα αποδυναμώσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή τους β) του πλήγματος στις πηγές χρηματοδότησής των εξαιτίας της πιθανής κατακόρυφης αύξησης στις εκροές καταθέσεων και των αβεβαιοτήτων αναφορικά με το εάν θα υπάρξει πρόσβαση στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και γ) εξαιτίας της επιδείνωσης του ήδη αποδυναμωμένου asset quality, υπό το βάρος των ενισχυμένων αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

3. Πιθανότητες για τη συνέχιση της στήριξης από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αντισταθμίζοντας αυτούς τους παράγοντες, η υποβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη την πιθανότητα οι τρεις οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα (τρόικα) να διευρύνουν τη στήριξή τους στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.
                                                           WWW.XSMONEY.GRnewspost.gr