6/3/13

Εκτακτη εισφορά στις καταθέσεις εξετάζει η Κύπρος


Τη θέσπιση ειδικής έκτακτης εισφοράς επί των αποδόσεων των τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση της Κύπρου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

Εκτακτη εισφορά στις καταθέσεις εξετάζει η Κύπρος
Αυτό δήλωσε ο διοικητής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία για τη συμφωνία υπαγωγής σε πρόγραμμα στήριξης από διεθνείς δανειστές, που σύμφωνα με το Eurogroup, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα.
«Η φορολόγηση ενός 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα θα δημιουργούσε μια σημαντική πρόσοδο για την κυβέρνηση», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Εκτίμησε ότι ένας τέτοιος φόρος «θα εισέφερε έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο» στα κρατικά ταμεία.
Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, θα μπορούσε να
εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ένα χρονικό πλαίσιο που ταυτίζεται με την προσδοκώμενη διάρκεια του υπό διαπραγμάτευση διεθνούς δανεισμού.
«Δεν πρόκειται για "κούρεμα" και δεν πρόκειται για κρυφή φορολόγηση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και - αντίθετα με έναν φόρο - θα μπορούσε να έχει ισχύ και για τους μη-Κύπριους πολίτες» που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της νήσου, είπε.
Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε την Πέμπτη να επιτύχει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ανάγκες των οποίων υπολογίζονται σε 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το συνολικό ποσό που θέλει να δανειστεί η κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους, ενδέχεται να ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ, μέγεθος ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου.
Εξάλλου ο κ. Δημητριάδης επέκρινε εκ νέου την πρόταση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην "διάσωση" του τραπεζικού συστήματος, ενώ προέβλεψε ότι η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και πόρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Παράλληλα, ο ίδιος είπε στην Wall Street Journal ότι εξετάζεται η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια.
Αύριο Τετάρτη καταφθάνει στην Κύπρο το κλιμάκιο της τρόικας που θα έχει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κ.Δημητριάδη, με στόχο την τελική δανειακή σύμβαση
                                                            www.xsmoney.gr

πηγή:ethnos.gr