17/3/13

Κύπρος: Εξετάζεται τραπεζική αργία για να αποφευχθεί ανάληψη καταθέσεων

Πολιτικές αναταράξεις, θύελλα αντιδράσεων και αναστάτωση στην κυπριακή κοινωνία προκαλεί η συμφωνία του Εurogroup για τη μείωση των καταθέσεων. Το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο με αντικείμενο τη συμφωνία ολοκληρώθηκε, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα στις 8.30 το πρωί. Αυτή την ώρα βρίσκεται στο προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει να κηρυχθεί τραπεζική αργία στις τράπεζες τουλάχιστον ώς την Τρίτη για να αποφευχθεί μαζική ανάληψη χρημάτων από τους πολίτες
Σημειώνεται
 ότι αναβλήθηκε το πρωί και η σύγκληση της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί

ούτε η απογευματινή συνεδρίαση. Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα απευθύνει διάγγελμα για τις αποφάσεις του Eurogroup. 

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 16.00. Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών η εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15.15.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» προνοεί τέλος 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, και τέλος 9,9% για καταθέσεις πάνω από τις 100 χιλιάδες 

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί υπό τον κ. Αναστασιάδη έγινε σε πολύ βαρύ κλίμα, ενώ αυτή την ώρα ο κύπριος πρόεδρος συναντάται με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο Προεδρικό Μέγαρο. Το περιεχόμενο των δύο συναντήσεων αφορούσε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις. 

Για «άδικο μέτρο που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αγανάκτηση στον κόσμο μας» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου, προειδοποιώντας όμως ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό η Κύπρος θα επιστρέψει στη λίρα και θα καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση οδηγεί σε απρόβλεπτες περιπέτειες 

Η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

«Η Κύπρος είχε να επιλέξει «το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ή το σενάριο μιας οδυνηρής αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης», ανέφερε το Σάββατο σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Αναστασιάδης.

Εντωμεταξύ, το αργότερο έως αύριο Καθαρή Δευτέρα αναμένεται στη Μεγαλόνησο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος το ζήτημα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. 

Η απόφαση του Eurogroup για εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες δεν αφορά στα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα, διευκρίνισε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Ανάλογη δήλωση έκανε και το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν.

                            

                                    www.xsmoney.gr


Πηγή: www.skai.gr