7/2/13

Μηδενική η οδοντιατρική κάλυψη από ΕΟΠΥΥ


Μηδενική η οδοντιατρική κάλυψη από ΕΟΠΥΥ


Μηδενική η οδοντιατρική κάλυψη από ΕΟΠΥΥ
Χωρίς οδοντιατρική κάλυψη είναι πλέον σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων ασφαλισμένων , τη στιγμή που τέσσερα στα πέντε παιδιά έχουν τερηδόνα, ενώ η αναλογία οδοντιάτρων ανά κατοίκους είναι μεγαλύτερη απ' ό, τι στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Η Οδοντιατρική εξαιρείται από τις υπηρεσίες υγείας.
Ο Ο.Σ.Θ. με το παρόν ψήφισμα της, γνωστοποιεί στην Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας τις παρακάτω θέσεις του, ανάμεσα στις οποίες και τα προαναφερθέντα ζητήματα. Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
«Οι Έλληνες Οδοντίατροι δεν είναι πλέον σε θέση να αντεπεξέλθουν στα βασικά έξοδα λειτουργίας
των ιατρείων τους και αναγκάζονται είτε να τα κλείσουν είτε να μεταναστεύσουν σε πιο δημοκρατικές, φιλόξενες και ειρηνικές χώρες. Πολύ περισσότερο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη συνεχή φορολογική αφαίμαξη, δεν μπορούν να αντέξουν το υφιστάμενο καθεστώς της συνεχούς οικονομικής ύφεσης και της φορολογικής αστάθειας, που σκόπιμα συντηρείται προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε ένα κράτος που αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες του, που αδυνατεί να τους εξασφαλίσει ένα πλαίσιο για μια αξιοπρεπή ζωή και που φροντίζει μόνο για τα συμφέροντα των δανειστών του, είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για την επιβίωση μας.
Διαμαρτυρόμαστε για την περιθωριοποίηση και την απαξίωση από μέρους του Υπουργείου Υγείας, της Οδοντιατρικής επιστήμης, που στερεί τον Ελληνικό Λαό από κάθε δυνατότητα ιατρικά και δεοντολογικά κατοχυρωμένης Οδοντιατρικής περίθαλψης.
Εκφράζουμε την αγανάκτηση μας για την πλήρη απουσία της Οδοντιατρικής από τον ΕΟΠΥΥ, που καλύπτει το 92% του ελληνικού λαού. Η αδυναμία των υπευθύνων να δεσμευτούν ή ακόμα και να υποσχεθούν κάποιο σχέδιο ενσωμάτωσης της Οδοντιατρικής είναι χαρακτηριστικά εμφανής. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορεί να καλύψει ο Έλληνας πολίτης – ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ – τα οδοντιατρικά του προβλήματα, ενώ πληρώνει υποχρεωτικά τα ασφάλιστρα του και να πρέπει να καταβάλει «εξ ιδίων» όλο το κόστος παροχής των οδοντιατρικών θεραπειών. Οι Ασφαλισμένοι χάνουν κεκτημένα θεραπευτικά τους δικαιώματα ενώ τα υπάρχοντα σήμερα περιορισμένα κονδύλια για οδοντιατρική περίθαλψη των συνενωμένων ασφαλιστικών Ταμείων «μεταφέρονται» καθ' ολοκληρία στις ιατρικές ειδικότητες.
Ζητούμε να αναλάβετε δράσεις για την προάσπιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, με την πλήρη ένταξη της Οδοντιατρικής στον ΕΟΠΥΥ με περιπτωσιολογία και κοστολόγηση και με δυνατότητα κάλυψης από τον οργανισμό ποσοστού των δαπανών (με συμμετοχή του ασφαλισμένου) σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες. Η διαδικασία παροχής των υπηρεσιών θα πρέπει να γίνει με το σύστημα της ελεύθερης επιλογής οδοντιάτρου και με διαδικασία αποτίμησης της δαπάνης με κατά πράξη αμοιβή.
Διαμαρτυρόμαστε ακόμη μια φορά διότι η πολιτεία ποτέ δεν ασχολήθηκε με το οξύ πρόβλημα της μετάβασης των Ελλήνων ασθενών στις όμορες Βαλκανικές χώρες για φθηνότερη αλλά ευκαιριακή οδοντιατρική περίθαλψη. Είναι απαραίτητο να αναζητηθούν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος με ευρείας κλίμακας ενημέρωση του λαού, μέσω του Υπουργείου Υγείας, καθώς και με την αναζήτηση και αντιμετώπιση των οικονομικών κυρίως αιτίων, που καθιστούν την περίθαλψη εκεί ελκυστική.
Ζητούμε από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία να αναζητήσουν και να εφαρμόσουν άμεσα μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας των Οδοντιάτρων της Βορείου Ελλάδος, με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ των οδοντιατρικών υλικών, με χορήγηση χαμηλότοκων δανείων για βελτίωση του εξοπλισμού των Οδοντιατρείων τους, με την προώθηση και ανάπτυξη Οδοντιατρικού Τουρισμού και με ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση τους.
Ζητούμε επίσης από το Ελληνικό Κράτος να στηρίξει με άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα την ανταγωνιστικότητα των επαγγελματιών και γενικότερα της αγοράς των παραμεθορίων περιοχών, ώστε να γίνει το ίδιο ελκυστική για τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να αναζητούν κάθε είδους ευκαιρίες εξοικονόμησης χρημάτων μέσα από αμφίβολης ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα».