17/1/13

ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ Οι τράπεζες ρίχνουν τα επιτόκια των καταθέσεων


Η τοποθέτηση των επιτρόπων στις συστημικές τράπεζες και η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους σηματοδοτούν το τέλος εποχής στα υψηλά επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είχαν φτάσει και το 7%.

Πτώση των επιτοκίων φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Πτώση των επιτοκίων φέρνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η αποκλιμάκωση στα επιτόκια θα ξεκινήσει σύντομα και μέχρι τον Απρίλιο τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καλύτερες προσφορές δεν θα υπερβαίνουν το 3%, ενώ στους μεγάλους τραπεζικούς ομίλους θα διαμορφώνονται ακόμα χαμηλότερα.
Οι τράπεζες πρόσφεραν υψηλά επιτόκια για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. Τώρα με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα μπορούν να έχουν και πάλι πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.
Ενας άλλος λόγος είναι ότι από τον Ιούνιο 2012 και μετά οι καταθέσεις επιστρέφουν -αργά, αλλά σταθερά- στις τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Νοέμβριο
επέστρεψαν καταθέσεις ύψους 408 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με τα συνολικά υπόλοιπα να διαμορφώνονται στα 161,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα υπόλοιπα των καταθέσεων είναι μειωμένα κατά 84 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 245,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009.
Σημειώνουμε ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο ζήτημα των επιτοκίων, ζητώντας τη σταδιακή τους αποκλιμάκωση.
Νέα πολιτική
Επίσης, η τοποθέτηση των επιτρόπων -στις 16 Ιανουαρίου- στις τράπεζες θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην επιτοκιακή πολιτική, τους τόσο στις καταθέσεις όσο και στις χορηγήσεις.
Ενώ ένας από τους όρους στις συμβάσεις που θα υπογράψουν, τις επόμενες μέρες, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις καταθέσεις.
Στο τέλος Οκτωβρίου 2012, το ύψος των καταθέσεων προθεσμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ήταν περίπου 90 δισ. ευρώ. Ο στόχος των τραπεζών (όπως και της ΤτΕ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν) είναι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας να μειωθούν στα επίπεδα του 2,5% με 3%.

πηγή:ethnos.gr                             www.xsmoney.gr