11/1/13

Χονγκ Κονγκ η πιο φιλελεύθερη οικονομία του κόσμου

Για 19η χρονιά στη σειρά, το Heritage Foundation, ένα συντηρητικό think tank στις ΗΠΑ, ανακήρυξε την πόλη του  Χονγκ Κονγκ ως την πιο φιλελεύθερη οικονομία στον κόσμο.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Σινγκαπούρη, και ακολουθούν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελβετία κατατάχθηκε στην 5η θέση.
Οι ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, βρέθηκε στην 10η θέση, ενώ η ηπειρωτική Κίνα - η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - κατετάγη στην 136η από τις 177 οικονομίες που περιλαμβάνονται στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας (Index of Economic Freedom), μια έκδοση που συγχρηματοδοτείται από την Wall Street Journal.
Οι συντάκτες του Δείκτη σημειώνουν ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος, που έφτασε στο υψηλότερο ιστορικό το 2008, μειώνεται. «Η παγκόσμια πρόοδος προς την οικονομική ελευθερία έχει σταματήσει», γράφουν.
«Μετά την Αραβική Ανοιξη στη Μέση Ανατολή, κάποιες δημοκρατικώς εκλεγμένες κυβερνήσεις υιοθετούν απολυταρχικές πρακτικές που θυμίζουν το επαναστατικό Ιράν ή τους Ταλιμπάν», γράφει ο Τέρι Μίλερ, ένας από τους διευθυντές στο Heritage Foundation.
Ο Δείκτης αξιολογεί την οικονομική ελευθερία σε κάθε χώρα με τέσσερα κριτήρια: την κυριαρχία του νόμου, την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, τον ρόλο του κράτους στην οικονομία, και τις ανοιχτές αγορές.
Οι πιο ελεύθερες οικονομίες το 2013:
1. Χονγκ Κονγκ
2. Σινγκαπούρη                                 
3. Αυστραλία                                        
4. Νέα Ζηλανδία
5. Ελβετία
6. Καναδάς
7. Χιλή
8. Μαύρικος
9. Δανία
10. Ηνωμένες Πολιτείες
«Σχεδόν όλες οι πιο προηγμένες χώρες έχασαν έδαφος εφέτος. Ακόμη και το Χονγκ Κονγκ είχε μειωμένη βαθμολογία εξαιτίας της αύξησης των κυβερνητικών δαπανών και του υψηλότερου πληθωρισμού», γράφει ο Μίλερ.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Βόρεια Κορέα. Το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Κονγκό, η Μιανμάρ, η Ερυθραία, η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε και η Κούβα βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα.
πηγη:www.apospasma.gr