31/7/13

Το φρένο του 3% στην αύξηση του χρέους των τραπεζών ποιός θα το πληρώσει;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον Σύνδεσμο Γερμανικών Τραπεζών για την υπό διαμόρφωση Τραπεζική Ένωση στην Ευρωζώνη.

Αυτό αφορά την επιβολή ενός φρένου στην αύξηση του χρέους που θα πρέπει να έχουν όλες οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην Ένωση. Αυτό θα γίνει με την εισαγωγή ενός Leverage Ratio 3%, που σημαίνει ότι αν π.χ. μια τράπεζα (που θα συμμετάσχει στην ένωση) έχει χρέος 100 εκ. ευρώ σε άλλους φορείς υποχρεούται να έχει ρευστό 3 εκ. ευρώ. Πρόκειται δηλαδή και πάλι για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση μικρότερου μεγέθους.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών άλλων κρατών πχ. της Ιταλίας, δεν “χρεώθηκε” στα κράτος μέσω κρατικών εγγυήσεων αλλά στους μετόχους των τραπεζών.
Προφανώς οι μέτοχοι χρησιμοποίησαν την ιδιωτική τους περιουσία για να πάρουν τα δάνεια που χρειάζονταν οι τράπεζές τους ώστε να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς εγγυήσεις του κράτους.
Στην Ελλάδα, φαίνεται ότι κάποιοι πλοιοκτήτες που δεν πληρώνουν φόρο, η Εκκλησία και πολλοί άλλοι που έχουν μετοχές σε τράπεζες διέφυγαν αυτής της εγγυοδοσίας με τη κάλυψη των κυβερνήσεων που παρέδωσαν την Εθνική κυριαρχία, φορτώνοντας στο λαό τις επισφάλειες των τραπεζών για τις οποίες δεν έχουν λογοδοτήσει. Η Ελληνική δικαιοσύνη πρέπει και αυτή να λογοδοτήσει στον Ελληνικό λαό.
Κατά τη γνώμη μου, και το επερχόμενο 3% που θα σκάσει σαν αναγκαίο κακό για να γίνει η ενοποίηση του Ευρωπαικού τραπεζικού συστήματος μέσα στο 2014, θα πληρωθεί με εγγυοδότηση των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες. Έτσι, θα υπάρξει νέα αύξηση του χρέους της χώρας χάριν της “ευημερίας” των μετόχων των τραπεζών και φυσικά η κυβέρνηση θα επιβάλλει πάλι νέα μέτρα.

Οι Ελληνες πολίτες είναι οι ευεργέτες των πλοικτητών και των τραπεζιτών. Τους ρώτησε κανείς όμως μέχρι τώρα αν το θέλουν; Oχι…
Σημειώστε ότι, πίσω από τη τραπεζική ένωση κρύβονται προτάσεις για μια εποπτική αρχή, για εγγύηση καταθέσεων και για εξυγίανση ή εκκαθάριση των υπό κατάρρευση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει μελλοντικά όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης, των οποίων ο ισολογισμός ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ. Οι Ελληνικές τράπεζες δεν είναι σίγουρο ότι θα μπούν στο σχήμα αυτό.
Έρχονται πολύ δύκολοι καιροί αφού το θέμα των εγγυήσεων των καταθέσεων θα ανέλθει στην επιφάνεια.Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σε πλήρες αδιέξοδο. Αν τα επόμενα τρία τρίμηνα, τα έσοδα και οι δαπάνες μεταβάλλονταν όπως και το πρώτο τρίμηνο toy 2013, τότε το πρωτογενές έλλειμμα και το συνολικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, θα έφταναν αντίστοιχα τα -23 και τα -30 δισ. ευρώ.
Με μιά αυξανόμενη οικονομική ύφεση, με ένα λάθος μοντέλο αύξησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και με αποχή επι μια τουλάχιστον τετραετία όλων των μειοδοτικών κυβερνήσεων απο τα μέτρα εκείνα που οδηγούν στην ανάπτυξη, διερωτάται κανείς με ποιά λογική και με ποια επιστημονική βάση ο κάθε αρχιψωνάρας μιλάει για έξοδο της Ελλάδας απο τη κρίση το 2014.
ΥΓ. Σε πολύ παλαιότερα άρθρα μου, έχω ξαναμιλήσει και για το τί έγινε στην Ιταλία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για την αναμενόμενη πτώση των τιμών των ακινήτων (φούσκα Λονδίνου). Επαληθεύτηκα. Δεν υπήρξα κινδυνολόγος. Άλλοι όμως αποδείχτηκαν και ανίκανοι και ψεύτες. Στο τέλος μάλιστα παραδέχτηκαν δημόσια, ότι ήταν και μαλάκες. Εσείς ποιούς επιθυμείτε τελικά να σας κυβερνούν;
                                    www.xsmoney.gr

triklopodia.gr