11/3/13

Καταθέσεις Κύπρος:Ευρω-εκβιασμός με πολλούς αποδέκτες



“Το παιχνίδι τελείωσε, πρέπει να παραδώσετε τα ‘κλειδιά’ και θα δούμε πως θα δουλέψουμε στη συνέχεια”…

Η φράση, αρκούντως κυνική, αποδίδεται σε κοινοτικό αξιωματούχο, σε “πηγαδάκι” που έγινε μεταξύ του ιδίου και Κύπριου κυβερνητικού παράγοντα, στο περιθώριο της συνάντησης του Eurogroup την περασμένη Δευτέρα.


Μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη την “μορφή” της φράσης, αλλά χωρίς καμία επιφύλαξη το περιεχόμενό της, για το οποίο, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο ισχύει, αλλά και ότι “το… τρένο της διαπραγμάτευσης θα κινηθεί ακριβώς έτσι και χωρίς καμία ελαστικότητα απέναντι στην κυπριακή κυβέρνηση”…



Κατά τους ίδιους κύκλους η Κύπρος συνέχισε να κινείται εντός Ευρωζώνης με την ίδια “ελευθεριότητα” που κινούνταν -όσο αφορά την κυκλοφορία κεφαλαίων και καταθέσεων- πριν ενταχθεί στην Ευρωζώνη.

“Και αυτό έπρεπε να σταματήσει”…

Έτσι ξεκίνησε και το επικίνδυνο παιχνίδι των διαρροών για την συζήτηση που αφορούσε το “κούρεμα” των (μη εγγυημένων) καταθέσεων, παρά την δυσφορία της ΕΚΤ που βλέπει στις αναφορές αυτές ένα ισχυρό συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη.

Και γι΄ αυτό διακριτικά αλλά σταθερά αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Λόγω αυτών των πιέσεων της ΕΚΤ μάλιστα το τελευταίο Eurogroup υποχρεώθηκε να δώσει εντολή σύμφωνα με την οποία για το θέμα της Κύπρου θα μιλά προς το παρόν μόνο ο υπεύθυνος, δηλαδή ο κ. Dijsselbloem, ο αντικαταστάτης του κ. Juncker, προκειμένου, όπως είπαν, να μη τροφοδοτείται η ανησυχία στις αγορές…

Αυτό βέβαια για τους τύπους, γιατί την ίδια στιγμή στον αγγλοσαξονικό οικονομικό Τύπο πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για τα εναλλακτικά σενάρια, που όμως δεν συναντά κανείς τόσο συχνά στον γερμανικό.

Ανάμεσα σε αυτά -τα δημοσιεύματα- ήρθε στο φως και η αναβίωση παλαιότερης πρότασης (από τον Χριστόφια στον Παπαδήμο) για την κάλυψη μέρους της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών από το ελληνικό δάνειο. Μια “πρόταση” για την οποία η τρόικα δεν θέλει να ακούσει κουβέντα…

Όμως το ζήτημα δεν είναι εκεί. Ή μάλλον δεν είναι μόνο εκεί. Αυτό που έχει πάρει ως εντολή η τρόικα, είναι να προωθήσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν να βάλει στο χέρι τα στοιχεία για τις μετακινήσεις κεφαλαίων μέσω των κυπριακών, αλλά και των ξένων τραπεζών που έχουν υποκαταστήματα στην Κύπρο!

Το “στικάκι” αυτό, όπως υποστήριξε στο «Κεφάλαιο» και στο Capital.gr ανώτατο διοικητικό στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας, “είναι δυναμίτης”.

Περιέχει όλα τα στοιχεία για τις “γκρίζες” κινήσεις κεφαλαίων πολιτικών προσώπων, οικονομικών παραγόντων αλλά και κυβερνήσεων για “projects” που οι άμεσα αναφερόμενοι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να πέσουν σε λάθος χέρια... Και αυτά αφορούν την τελευταία 30ετία!

Όλοι ενδιαφέρονται ή για την ακρίβεια «καίγονται» γι΄ αυτά. Άλλοι στο όνομα της… διαφάνειας, άλλοι στο όνομα της πολιτικής και οικονομικής τους επιβίωσης και κάποιες κυβερνήσεις για τις αθέατες πρωτοβουλίες της εξωτερικής τους πολιτικής... Η Κύπρος πριν αλλά κυρίως μετά την ένταξη στο ευρώ ήταν ένας ζωτικός κόμβος στην διασύνδεση των εκτός Ευρωζώνης με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Αλλά και ένας μηχανισμός -όχι βέβαια ο μοναδικός ή πολύ περισσότερο ο μεγαλύτερος της Ευρώπης- μέσα από τον οποίο μπορούσε κανείς να κάνει τα ίχνη του να ξεθωριάσουν μέσα από τον τραπεζικό λαβύρινθο...

Και οι τράπεζες; Αυτές (οι εκτός Κύπρου) είναι από τους πλέον ένθερμους οπαδούς του να μπει μαχαίρι στην “αδιαφάνεια”. Διότι έτσι τα κανάλια κίνησης κεφαλαίων που περνούσαν μέσα από την Κύπρο θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στις προστατευόμενες από τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα “διόδους” των δικών τους “off shore” προστατευμένων φορολογικών παραδείσων!
Έμπειρο στέλεχος της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, υποστήριξε -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι “το βασικό με τον εκβιασμό που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στην Κύπρο δεν είναι τόσο η επιστροφή καταθέσεων στις χώρες προέλευσης. Αυτό ήδη με τα όσα λέγονται και γράφονται έχει ήδη ξεκινήσει. Και είναι αλήθεια ότι και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ευνοηθεί από αυτό”…

Το ουσιαστικό, όπως υποστηρίζει, είναι ότι “το “στικάκι” με τα στοιχεία/ πληροφορίες της κίνησης κεφαλαίων μέσω της Κύπρου, που θα πρέπει μέσω των δεσμεύσεων του Μνημονίου να αλλάξει χέρια, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ δυναμικό κομμάτι στο γεωπολιτικό “παιχνίδι” στην Αν. Ευρώπη και την Μεσόγειο”.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στις οποίες απευθύνθηκε το “Κεφάλαιο/Capital.gr” για να διασταυρώσει τις απόψεις αυτές, αρνήθηκαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξαν ότι “στην υπόθεση διάσωσης της Κύπρου και στην φόρμουλα που αυτή θα πάρει, έχει καθοριστική σημασία η διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος η οποία θα πρέπει να περάσει μέσα από την εποπτεία ενός ανεξάρτητου φορέα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup”.

Με άλλα λόγια η νέα κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να δώσει τα… κλειδιά των κυπριακών τραπεζών στον “φορέα” αυτό, που θα είναι ανεξάρτητος μεν, αλλά ιδιωτικός δε και όχι κοινοτικός. Όπως είχε ζητήσει η Κύπρος ως ελάχιστη εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των στοιχείων που θα καταγραφούν στην διάρκεια της έρευνας...

Ποιοι και γιατί δεν θέλουν να παραπέσει το κυπριακό “στικάκι” 
Κινδυνεύουν οι καταθέσεις κατοίκων της Ευρωζώνης ή της Ε.Ε. από ενα νέο “κούρεμα”; Όχι απαντούν υπηρεσιακά στελέχη της ΕΚΤ και παρατηρούν ότι θα είναι αυτοκτονικό για την Ευρωζώνη στο όνομα της εξοικονόμησης 2-3 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο διάσωσης της Κύπρου, να τεθεί σε κίνδυνο μεγαλύτερο από εκείνο που προέκυψε από το ελληνικό PSI+, το ευρώ και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Δεν αποκλείουν όμως την επιβολή ενός έκτακτου φόρου επί των αποδόσεων των καταθέσεων που θα μπορούσε να καταστήσει ανώφελη την παραμονή των “ξένων” καταθέσεων στην Κύπρο.

Το κύριο πρόβλημα όμως δεν φαίνεται να βρίσκεται στο επίπεδο αυτό για τους καταθέτες. Η κοινοποίηση των στοιχείων των καταθετών, τόσο αυτών που είναι σήμερα στην Κύπρο όσο και αυτών που την χρησιμοποίησαν ως “γέφυρα”, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ρωσικά, αραβικά, ισραηλινά και ευρωπαϊκά κεφάλαια έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τις off shore εταιρείες της.

Πληροφορίες αναφέρονται επίσης και σε γερμανικά εφοπλιστικά κεφάλαια να βρίσκονται στο στόχαστρο της επικείμενης έρευνας.

Η συμφωνία στην οποία σύρεται η κυπριακή κυβέρνηση δεν φαίνεται πάντως να αργεί. Πριν από το τέλος του μήνα το “κόστος” που θα πρέπει να πληρώσουν οι Κύπριοι και οι προσωρινοί κεφαλαιούχοι επισκέπτες της θα είναι γνωστό.

                                              www.xsmoney.gr



πηγή:capital.gr