24/4/15

Περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες προβλέπει η RBS



Αποτέλεσμα εικόνας για πτώχευση ,ταμείαΗ Royal Bank of Scotland σε νέο της report αποκλείει μεν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, εκτιμά δε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών για την επιβολή αυστηρών ελέγχων και περιορισμών στις ροές κεφαλαίων (capital controls).
Σε ανάλυσή της με τίτλο Greece: Towards capital controls and a vote, but no Grexit, η RBS σημειώνει ότι το Grexit είναι απίθανο να συμβεί.  
Σημειώνει ότι η χώρα κέρδισε χρόνο μερικές ακόμα εβδομάδες, αποφασίζοντας την μεταφορά των αποθεματικών των Δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της
Ελλάδος. Αυτό εκτιμά ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας μεταξύ 1,2 δισ. και 2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε χρόνο 1-2 εβδομάδες. 
Όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει ότι ο μεγάλος πονοκέφαλος παραμένουν τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και  ανάγκη για περισσότερα κεφάλαια, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας για την φερεγγυότητά τους παραμένει η άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ, μέσω του μηχανισμού ELA. 
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης σε περίπτωση που εφαρμοστούν έλεγχοι κεφαλαίων. 
Η RBS διευκρινίζει ότι θα υπάρξει κάποια μεταβλητότητα, η οποία όμως θα είναι διαχειρίσιμη. Στοχος με την εισαγωγή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είναι η σταθεροποίηση στην εκροή καταθέσεων.
                                         www.xsmoney.gr
sofokleousin.gr