14/4/15

Για χρεοκοπία και Grexit μιλούν Economist, CNBC και Guardian

Για χρεοκοπία και Grexit μιλούν Economist, CNBC και Guardian

Το ένα μετά το άλλο τα διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να «δουν» τι θα συμβεί στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές ως τα τέλη του μήνα

Χρεοκοπία, Grexit και επιστροφή σε νέα δραχμή «βλέπουν», μεταξύ άλλων, για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας, πολλά διεθνή ΜΜΕ τα οποία προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να αναλύσουν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα σε μια προσπάθεια να «προβλέψουν» τι θα συμβεί στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές ως τα τέλη του μήνα.

Έτσι, την ώρα που «φουντώνουν» οι ανησυχίες και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για ένα ενδεχόμενο Grexit, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας, διερωτάται «πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία».


Σε δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του, το CNBC τονίζει πως παρά το
γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει τις πληροφορίες που πριν από μερικές ώρες είδαν το «φως» της δημοσιότητας, ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της μεγαλώνουν, γεγονός που οδηγεί πολλούς οικονομολόγους να κάνουν σενάρια για το μέλλον της χώρας, αν τελικά χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με το  CNBC, οι οικονομικοί αυτοί αναλυτές αμφιβάλουν αν η Ελλάδα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη Απριλίου και σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Ο Ρόμπερτ Κουενζέλ, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου  Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε την Τρίτη πως μια ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να αποδειχθεί «πολύ άσχημη», ειδικά αν η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και τους μηχανισμούς της.

Όπως αναφέρει, μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε μαζική απόσυρση των καταθέσεωναπό τις ελληνικές τράπεζες και θα προκαλούσε τεράστια οικονομική αστάθεια στην χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε έκδοση παράλληλου νομίσματος.

«Υποτίμηση της τάξης του 50% αν πάει σε νέα δραχμή η Ελλάδα»

Την ίδια ώρα ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse είπε στο CNBC ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία.

«Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα εκτός ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρκερ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και συνεπώς θα οδηγούνταν σε μια «ακατάστατη» έξοδο από το ευρώ.

Όπως σημειώνει, αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει σε μια νέα δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, για αυτό και, όπως υπογραμμίζει, το σενάριο της χρεοκοπίας «πρέπει να αποφευχθεί».

Αυτό, προσθέτει, «θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά θα σήμαινε, επίσης, την αθέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών, των Ελλήνων πολιτών που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος».

«Αναπόφευκτη» η χρεοκοπία 
Από την πλευρά του ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως θεωρεί αναπόφευκτη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

«Ότι και αν συμβεί, ακόμη και αν συμφωνήσουν να δώσουν ένα μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Αθήνα, η ελληνική οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους ρυθμούς της ανάπτυξης που χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ξεπληρώνει τα χρέη της», αναφέρει.

Όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί ούτε με παραπάνω βοήθεια από την «αποκαλούμενη τρόικα», ανεξάρτητα από το αν η χώρα  κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Ιούνιο, όταν και όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.



Economist: H Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Economist, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει μέχρι το καλοκαίρι.
Το οικονομικό περιοδικό αναφέρει πως οι αγορές συνεχίζουν να παραμένουν ανήσυχες και τονίζει πως από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε πολύ καλά.

«Η προεκλογική υπόσχεση του Έλληνα πρωθυπουργού να ασκήσει πίεση στους πιστωτές της χώρας ζητώντας μεταρρυθμίσεις με πιο ευνοϊκούς όρους είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει εκροή στις τραπεζικές καταθέσεις και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Economist σημειώνει, παράλληλα, πως η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι εάν δεν μπορέσει η χώρα να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της μέχρι τα τέλη του Απρίλη, τότε η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ το Μάιο και τον Ιούνιο, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η ελληνική οικονομία ταλαντεύεται ανάμεσα στην πολιτική αβεβαιότητα σχολιάζει ο αρθρογράφος και οι ελληνικές τράπεζες έχουν αναγκαστεί να στηριχθούν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», αναφέρει, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα υποχώρησαν ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Guardian: Η καταπακτή ανοίγει - Πιο κοντά στο Grexit η Ελλάδα

«Μια καταπακτή ανοίγει σιγά-σιγά κάτω από την Αθήνα. Οι Φινλανδοί έδωσαν τον τόνο και την ώθηση την περασμένη εβδομάδα όταν αποκάλυψαν μια μυστική έκθεση, σύμφωνα με την οποία εκπονούνται, ήδη, σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Το Βερολίνο, με τη σειρά του, διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένει στην άποψη ότι η Ελλάδα οφείλει να πληρώσει τα χρέη της και επιπλέον δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι προτίθεται να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση».

Με αυτό το σχόλιο στην κυριακάτικη έκδοση του ο Guardian εκτιμά ότι η Ελλάδα «διαβάζει» το τελευταίο κεφάλαιο του ογκώδους βιβλίου της, μαζί και όλη η Ευρώπη, και στο οποίο οι πρωταγωνιστές οδηγούνται στο Grexit.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα έχουν μείνει λίγες ημέρες μέχρι η Αθήνα να παρουσιάσει ένα σχέδιο και όχι περισσότερες από το να υπάρξει συμφωνία επί αυτού του σχεδίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Αθήνα θα ξεμείνει από χρήματα και να βρεθεί στο ύστατο σημείο κρίσης.



Εξηγεί το άρθρο: «Έπειτα από μια σειρά αντιφατικών δηλώσεων, τελικά, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, κάτι που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχικά αρνηθεί, αλλά με διαφορετικούς όρους. Δεν είπε τι θα πουλήσει, αλλά κατέστησε ως αυτονόητο πως υπάρχουν πολλά πράγματα που κατέχει το κράτος και τα οποία θα πάσχουν από χρόνια έλλειψη επενδύσεων, αν παραμείνουν στα χέρια της κυβέρνησης».

Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, να αφήσουν την Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης. Κάτι που φαίνεται και από τις εβδομαδιαίες αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξάνει -έστω και ελάχιστα- τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες. 



                                       www.xsmoney.gr

protothema.gr