25/9/14

Ρίχνουν κι άλλο τα επιτόκια καταθέσεων οι τράπεζες


Σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων προχώρησαν οι τράπεζες





Τη στιγμή που οι καταθέσεις 

των ελλήνων ολοένα και 

λιγοστεύουν στις τράπεζες και άλλες με δυσκολία έρχονται, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προχώρησαν σε νέα μείωση των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.



Είχε προηγηθεί μια γενναία πτώση πριν από ενάμιση μήνα για να έρθει η τωρινή να δηλωθεί με αυτή την κίνηση ότι οι τράπεζες επιθυμούν την ενίσχυση των καθαρών εσόδων μέσω τόκων.
Όπως αναφέρει το in.gr, μετά τις τελευταίες αλλαγές το μέσο επιτόκιο των
νέων προθεσμιακών καταθέσεων κυμαίνεται μεταξύ 1,6% και 1,9%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης για διάρκεια έως και 1 έτος στους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους.
Στόχος είναι να υπάρξει και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου το επόμενο εξάμηνο, με την προϋπόθεση βεβαίως πως οι τράπεζες θα περάσουν επιτυχώς το stress test.
Στόχος των τραπεζών αποτελεί η διαμόρφωση του μέσου ετησιοποιημένου κόστους στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 1,50% μέχρι και το τέλος του α' τριμήνου του 2015, επίπεδα που απέχουν πλέον μία ή δύο ακόμη κινήσεις από τα ισχύοντα σήμερα επιτόκια.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια ως ένα έτος που συνήφθησαν τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010, στο 2,28%.
Πρόκειται για επίπεδα χαμηλότερα κατά 120 μονάδες βάσης σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και κατά 54 μονάδες σε σύγκριση με τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η μείωση αυτή έχει βοηθήσει καθοριστικά τις τράπεζες να βελτιώσουν το επιτοκιακό τους περιθώριο, το οποίο ωστόσο υπολείπεται ακόμη των στόχων που έχουν θέσει στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μετά από κάθε τέτοια απόφαση, οι τράπεζες προχωρούν σε προς τα κάτω αναθεώρηση των αποδόσεων που προσφέρουν σε σειρά καταθετικών προγραμμάτων, κυρίως σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
Μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις οι περικοπές αυτές να είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες μεταβολές του παρεμβατικού επιτοκίου της Ευρωτράπεζας, ωστόσο περιορίζουν περαιτέρω την ήδη πολύ μικρή ανταμοιβή της πλειονότητας των τρεχούμενων λογαριασμών και του Ταμιευτηρίου.
Από την άλλη πλευρά, στις προθεσμιακές καταθέσεις, όπως προαναφέρθηκε, οι κινήσεις είναι συνάρτηση του γενικότερου κλίματος στην οικονομία, της εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα και της πορείας των υπολοίπων των καταθέσεων.

                                       www.xsmoney.gr




iefimerida.gr